![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy DVIa2 w DIVie1
DIV2 : position:absolute; DIV1 : pozycjonowanie domyślne Pytanie: Jak zrobić być DIV1 (nadrzędny) rozszerzał się pod wpływem zwiększenia się treści w DIVie2 (podrzędnym ale z position:absolute;) Nie wiem czy to możliwe, ale jedyny warunek przy rozwiązaniu problemu to DIV2(podrzędny) musi być position:absolute; Bo w praktyce mam kilka divów absolute i normalnie pozycjonowanych w jednym DIVie, który tworzy główny kontener i jednocześnie ma tworzyć obramowanie całej zawartości(za pomocą background-color) i ma się rozszerzać w dół wraz przypływem treści.(obecnie nie widać background-color chyba że ręcznie przypiszę konkretną wartość ale nie o to chodzi...) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat to DIV2(podrzędny) musi być position:absolute; I to wyklucza Twoje założenie. Jeśli generowałeś CSS w jakimś WYSIWYG, to przepisz od nowa. Cytat jednocześnie ma tworzyć obramowanie całej zawartości(za pomocą background-color) Zaokrąglone rogi/cień? Są inne sposoby niż wymuszanie pozycjonowania absolutnego dla rozszerzalnej klasy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaogrąglone rogi i cień to zrobiłem mając png, nie bawiłem się w to. Sam wszystko napisałem, i wszystko jest idealnie, prócz tego szczegółu... A napisanie tego od nowa to bardzo pracochłonne będzie...
bloki strony są od siebie w małych odległościach i estetycznie to dużo lepiej wygląda, jeśli przestrzeń między blokami jest biała i strona na około wszystkich bloków (10px) będzie biała. Ten post edytował shusty 22.03.2009, 22:12:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A napisanie tego od nowa to bardzo pracochłonne będzie... Przecież jest sporo tego typu rozwiązań, nie Ty pierwszy, nie ostatni stajesz przed tym problemem. A generalnie jest tak, że zawartości się nie rusza, pozycjonuje tylko zaokrąglenia, itp. |
|
|
![]()
|
|
ktoś mówił mi że floatowaniem to można łatwo naprawić...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 17:46 |