|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam nie jestem dobry w PHP ani nic z tego tworze sobie tylko pewną stronę i ciągle ją rozwijam ucząc się od razu dla tego mam kolejne pytanie mam nadzieję że ktoś pomoże jeśli to jest realne.
Chodzi o to iż mam gotowy skrypt cały plik php który mi wyświetla liczbę gości i liczbę zalogowanych + loginy tych którzy w danym momencie są zalogowani chciałbym do tego dodać opis jak na GG a raczej jak na naszej klasie to z tamtad podłapałem pomysł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) - Opis oczywiście tylko dla zalogowanych ale widoczny dla wszystkich tak jak wszyscy widza ich loginy.... Ten post edytował KotekMK 16.03.2009, 13:53:07 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
a gdzie pytanie?? musisz sobie w bazie danych dodać jakieś pole do tabeli userów np opis typu powiedzmy varchar i dać możliwość zmieniania tego opisu w panelu użytkownika. a przy wyswietlaniu loginów pobierać te opisy i wyświetlać
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
A można prosić o więcej wskazówek? pokaże na przykładzie gdzie miało by to być...
Prawa kolumna Moduł o nazwie gościmy... http://audimalbork.cba.pl/index.php?option...&Itemid=105 Ten post edytował KotekMK 16.03.2009, 16:55:30 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
W ten sam sposób jak pobierasz nazwe użytkownika który jest online musisz pobrać jego opis, a następnie go wyświetlić. Tak jak mój poprzednik powiedział, nic trudnego. Jak będziesz miał problemy to rzuć kodem, napewno pomożemy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Właśnie to chodzi że to dla mnie duży problem sorki za stwierdzenie ale ja nie bardzo wiem o czym do mnie mówicie ja jestem grafikiem zajmuje się reklamą ta stronę robię bo to ja jestem założycielem klubu i co chwile chcę coś w niej ulepszać to taka moja pierwsza strona:) Chciałem założyć klub a żeby zebrać ludzi strona była rozwiązaniem ktoś mi powiedział że jest takie coś jak Joomla więc zacząłem działać:) ogólnie miewam wiele problemów więc zadaje wiele pytań na wielu forach.
O to kod tego pliku który wyświetla mi liczbę osób:
Ps. Mam jeszcze kilka problemów które opisywałem na tym forum i na innych np. przekonwertowanie bazy danych ponieważ uciekły mi polskie znaki po przenosinach na iny serwer, pewne zmiany w module czatu i pewne zmiany w forum może znalazła by się osoba chętna do pomocy strona i klub jest o charakteże nie komercyjny więc w zamin mogę zaoferować reklamę na stronie - stronę od września 2008 roku odwiedziło już 10 tyś osób. Składałem prośbe w dziale pomoc ale nic. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ok, zacznijmy od dwóch rzeczy po pierwsze to z tego co widzę serwis jest na joomli, która nie posiada takiej funkcjonalności o jakiej mówisz. Masz 2 wyjścia
1. Stworzyć sobie moduł który będzie wyświetlał się tylko gdy user jest zalogowany i pozwoli mu zmienic opis. a następnie zmodyfikowac mod_whoisonline tak aby obok ksywy wyświetlał opis (zadanie trudne dla początkujących) 2. wejść na stronę http://extensions.joomla.org i tam w kategorii Communities & Groupware poszukać pluginu/komponentu/modułu który zaspokoi twoje wymagania. |
|
|
|
|
|
|
|
2 raczej odpada ponieważ nie znalazłem nic takiego:(
Pytałem się też o takie coś na joomla.pl i nie ma nic takiego... To na naszej klasie to coś autorskiego co nigdy nigdzie nie widziałem tylko tam:) Ogólnie jak by wyszło zrobienie tego to myślę o udostępnieniu tego bo to fajny bajer do strony:) Ten post edytował KotekMK 17.03.2009, 13:17:28 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 03:08 |