![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 2 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
Pisze CMS do gry i mam problem. Chce aby różne dane zostały wprowadzone do roznych tabel, lecz miały to samo ID. Mam dwie tabelę - players i web_users. Chce, aby id z players było takie samo w web_users. Jak to rozwiązać? Z góry dzięki, ownede |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję tak:
Kod players:
idplayer, name web_users: idweb_user, idplayer, login |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 2 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo to nie zmienia. Nadal nie wiem jak dodać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz id jako klucz główny w pierwszej tabeli a w drugiej jako klucz oobcy do pierwszej tak jak napisał AxZx
Podczas wstawiania rekordu (w ramach transakcji) dodajesz wpis do pierwszej tabeli, następnie wyciągasz identyfikator świeżo wstawionego rekordu i dodajesz wpis do drugiej tabeli |
|
|
![]()
|
|
Znajomy podsunął mi funkcje mysql_insert_id(). Czy jej uzycie będzie rozsądne?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, właśnie tego musisz użyć (o ile pracujesz na mysql oczywiście (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Pamiętaj jednak, żeby wszystkie te 3 operacje umieścić w ramach transakcji... edit: literówki Ten post edytował drPayton 16.03.2009, 00:39:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:43 |