Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Da się stworzyć radio na swoim koncie hostingowym?, Czy można je założyć wyłącznie na serwerze ze swojego kompa?
Apocalyptiq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Tak się zainsteresowałem zagadnieniem radia online, jak natknąłem się na takie, gdzie to użytkownicy dodawali utwory do listy oczekiwanych. Ciekawi mnie, czy można zrobić takie radio na swoim koncie hostingowym? Z tego co szukałem w google, znalazłem tylko poradniki dotyczące odpalania na swoim kompie odpowiednich programów do tego. A jak się ma radio do kont hostingowych? Nie wiem za bardzo jak to działa, jak utworzyć ten "strumień nadawania" (odpalać do niego odpowiednie mp3-ki z serwera) i wyłapać to z flashowego mp3 playera?

Narazie wymyśliłem tylko takie coś, że byłaby playlista, a na niej wybierane przez użytkowników utwory, lub losowo przez serwer, zmieniane co jakiś czas, no ale to nie to samo co radio :-) Proszę o pomoc :-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
tommy4

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Serwer dedykowany + SHOUTcast?

Albo połączyć flasha z PHP, np. jakiś plik tekstowy (nie wiem teraz, czy ActionScript pozwala na otwieranie plików tekstowych, ale możesz sprawdzić).

Nie zapomnij o licencji od Zaiksa. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował tommy4 15.03.2009, 11:26:50
+Quote Post
l0ud

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niestety, nie ma takiej możliwości. Postawienie radia internetowe wymaga uruchomienia odpowiedniego programu, który będzie nadawał na odpowiednim porcie, a na to hostingi nie pozwalają. W PHP tego nie zrobisz.
+Quote Post
Apocalyptiq

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Hm, raczej nie mam możliwości mieć kompa włączonego 24h/dobę :-)

Czyli wykupując serwer dedykowany, mógłbym na nim postawić radio?

Co do flash + php, dałoby radę coś takiego: serwer losowałby każdy następny utwór, i tak: użytkownik wchodzi, ładuje mu się do playerka dany utwór. Skończy się - przez ajaxa przesyłam flashowi ścieżkę do następnego utworu i go odgrywam. Fajnie, jakby istniała możliwość puszczenia danego utworu od danej sekundy, żeby wszyscy uzytkownicy słuchali tego samego momentu utworu w tym samym momencie :-) Ale co do playerka flashowego, to narazie pozostaje dla mnie tylko jakis darmowy, na flashu się nie znam.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Czyli wykupując serwer dedykowany, mógłbym na nim postawić radio?

Dedyk, to dedyk - możesz na nim postawić, co Ci się tylko podoba. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
Ale co do playerka flashowego, to narazie pozostaje dla mnie tylko jakis darmowy, na flashu się nie znam.

Ale pozostaje jeszcze kwestia limitów transferowych; konta przeznaczone specjalnie dla SHOUTcast mają odpowiednio je zwiększone; dedyki - liczone w ułamkach dziesiętnych terabajta bądź jedynie ograniczenie do przepustowości.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 07:32