![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak się zainsteresowałem zagadnieniem radia online, jak natknąłem się na takie, gdzie to użytkownicy dodawali utwory do listy oczekiwanych. Ciekawi mnie, czy można zrobić takie radio na swoim koncie hostingowym? Z tego co szukałem w google, znalazłem tylko poradniki dotyczące odpalania na swoim kompie odpowiednich programów do tego. A jak się ma radio do kont hostingowych? Nie wiem za bardzo jak to działa, jak utworzyć ten "strumień nadawania" (odpalać do niego odpowiednie mp3-ki z serwera) i wyłapać to z flashowego mp3 playera?
Narazie wymyśliłem tylko takie coś, że byłaby playlista, a na niej wybierane przez użytkowników utwory, lub losowo przez serwer, zmieniane co jakiś czas, no ale to nie to samo co radio :-) Proszę o pomoc :-) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer dedykowany + SHOUTcast?
Albo połączyć flasha z PHP, np. jakiś plik tekstowy (nie wiem teraz, czy ActionScript pozwala na otwieranie plików tekstowych, ale możesz sprawdzić). Nie zapomnij o licencji od Zaiksa. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował tommy4 15.03.2009, 11:26:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, nie ma takiej możliwości. Postawienie radia internetowe wymaga uruchomienia odpowiedniego programu, który będzie nadawał na odpowiednim porcie, a na to hostingi nie pozwalają. W PHP tego nie zrobisz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hm, raczej nie mam możliwości mieć kompa włączonego 24h/dobę :-)
Czyli wykupując serwer dedykowany, mógłbym na nim postawić radio? Co do flash + php, dałoby radę coś takiego: serwer losowałby każdy następny utwór, i tak: użytkownik wchodzi, ładuje mu się do playerka dany utwór. Skończy się - przez ajaxa przesyłam flashowi ścieżkę do następnego utworu i go odgrywam. Fajnie, jakby istniała możliwość puszczenia danego utworu od danej sekundy, żeby wszyscy uzytkownicy słuchali tego samego momentu utworu w tym samym momencie :-) Ale co do playerka flashowego, to narazie pozostaje dla mnie tylko jakis darmowy, na flashu się nie znam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czyli wykupując serwer dedykowany, mógłbym na nim postawić radio? Dedyk, to dedyk - możesz na nim postawić, co Ci się tylko podoba. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat Ale co do playerka flashowego, to narazie pozostaje dla mnie tylko jakis darmowy, na flashu się nie znam. Ale pozostaje jeszcze kwestia limitów transferowych; konta przeznaczone specjalnie dla SHOUTcast mają odpowiednio je zwiększone; dedyki - liczone w ułamkach dziesiętnych terabajta bądź jedynie ograniczenie do przepustowości. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 07:32 |