![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu głowie się stworzeniem wyszukiwarki. Problem - który próbowałem ugryźć na kilkanaście sposobów - wygląda następująco: Posiadam dwie bazy danych MySQL 'mieszkaniac5' i 'mieszkaniac6'. W bazach interesują nas kolumny: 'bud' - przybiera wartości dla mieszkaniac5 1-2, dla mieszkaniac6 3-5; 'nr'; 'pietro'; 'pow_uzyt'; 'taras'; 'ogródek'; 'ilosc_pokoi'; 'price' podejście numer 1: index.html
grid.php
Niestety występuję błąd - jakby zmienne były permanentnie puste... Pomijam w tym momencie problem dwóch tabel w bazie... Podejście numer dwa: index wygląda tak samo za to w grid:
Błąd ten sam Następnie zamiast zmiennych próbowałem dać zmienne $post_('wartość') - również nici. Następnie umieściłem wszystko w jednym pliku 'index.php' błąd dalej się powtarzał. Zastanawiałem się nad rozwiązaniem pobrania całych tabel i rozwiazania tego na zasdzie: if (empty('AA')) { if (empty('AB')) i tak dalej... else { sprawdzenie pozostałych zmiennych $zmienna_tablicy_mieszkaniac5 = $zmienna_tablicy_mieszkaniac5 - wszystkie pozycje, gdzie 'price' < wartości podanej w 'AA', ale szczerze przyznam, że po pierwsze wydaje mi się to strasznie pracochłonne, a po drugie nie wiem jak zmienić zawartość tej zmiennej... Za szybką pomoc dziękuję. Na pytania chętnie odpowiem, choć mam nadzieję, że dość obrazowo opisałem problem... Edit: Zmiana quote na CODEBOX Ten post edytował Gallar 9.03.2009, 10:43:36 -------------------- Jestem Misiem o Bardzo Małym Rozumku
i długie słowa sprawiają mi wielką trudność. Alan Alexander Milne |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co 2 bazy? Wystarczyłyby 2 tabele, chyba, że o to ci chodzi, ale i tak to za dużo. Lepiej dać kolumnę "rodzaj" ENUM ('c5', 'c6'). Twój kod jest lekko mówiąc nieczytelny, postarałbyś się o jakieś wcięcia...
No i totalnie niezabezpieczony skrypt. SQL Injection rozwali ci tę wyszukiwarkę w parę chwil. I totalnie nieoptymalny. Po co usuwasz białe znaki z POSTa, a potem przepisujesz go do zmiennych? Lepiej od razu przepisać, choć to i tak zły pomysł. Masz możliwość użycia PDO? I jeszcze jedno, co to '{$EA}' jest? Nie powinno być bez {}? Ten post edytował Mephistofeles 9.03.2009, 11:13:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Może problemem jest stosowanie $_post zamiast $_POST?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmiana zmiennej z małej na wielką nic nie dało.
Próbowałem też metodą $_GET również nic... Co do pierwszego pana, to za uwagę dziękuję, ale w takim razie może jakieś rady - bo krytyka była niekonstruktywna... Wiem, że tam powinno być bez { } dlatego też zmieniłem. Proszę o pilną pomoc, bo ta wyszukiwarka była na sobotę ![]() -------------------- Jestem Misiem o Bardzo Małym Rozumku
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat No i totalnie niezabezpieczony skrypt. SQL Injection rozwali ci tę wyszukiwarkę w parę chwil. I totalnie nieoptymalny. Po co usuwasz białe znaki z POSTa, a potem przepisujesz go do zmiennych? To nie jest konstruktywne? Ewidentne dowody na braki w Twoim algorytmie.
Ok, błąd. Ale jaki? Cytat Proszę o pilną pomoc, bo ta wyszukiwarka była na sobotę To jest Twój problem, że miała być na sobotę. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Konstruktywna, to taka, która nie tylko błędy wytyka, ale przynajmniej stara się nakierować jak te błędy naprawić.
Gotowca nie oczekuję, napisałbym wówczas w innym dziale. Miała być na sobotę, ale jak będzie na jutro, to jakoś przeżyję :-) Ale nie o taką dyskusję przecie tu chodzi. Chodzi o to, że nie jestem w stanie rozwiązać opisanego przeze mnie problemu, jeśli natomiast nauczę się czegoś nowego, to będę się tylko cieszył. Dlatego nawet nie gotowe rozwiązania, a coś co pomoże mi problem zrozumieć, dzięki czemu rozwiązać będzie równie pomocne. Koniec już mojego mądrzenia się, w końcu to ja potrzebuję pomocy ![]() Błąd: Cytat ERRNO: 2 TEKST: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource LOKALIZACJA: /home/euroland/ftp/index/wysz4/grid.php, linia 40 EDIT: TAk, chodziło o dwie tabele... Ten post edytował Gallar 10.03.2009, 11:17:29 -------------------- Jestem Misiem o Bardzo Małym Rozumku
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Konstruktywna, to taka, która nie tylko błędy wytyka, ale przynajmniej stara się nakierować jak te błędy naprawić. Przecież nakierowałem. ![]() Cytat Błąd: Masz coś nie tak z zapytaniem; wyświetl je sobie i debuguj w konsoli MySQL. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rady? Filtruj POSTa (mysql_real_escape_string itd.), a dane trimuj od razu do zmiennych, ominiesz 9 linijek kodu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rady? Filtruj POSTa (mysql_real_escape_string itd.), a dane trimuj od razu do zmiennych, ominiesz 9 linijek kodu ![]() Dziękuję. Wpisałem w konsoli zapytanie z wpisanymi na "sztywno" danymi i wszystko jest ok, wywaliło mi to, co wywalić powinnoc... Nie wiem co dalej. Mówicie, aby to napisać jeszcze raz. Może jeszcze jakieś rady, bym nie kręcił się w kółko ? -------------------- Jestem Misiem o Bardzo Małym Rozumku
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:19 |