![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje idei jak zrobić takie coś:
Mam listę logów - w niej wpis np: ktostam sie zalogowal z uprawnieniami administracyjnymi [usun wpis] co powinienem zrobić aby po wciśnięciu [usuń wpis] wpis się usunął plus div przeladował z np. logi.php moglbym dodac akcje np. logi.php?action=delete&id=xx, to połowicznie by mi załatwiło sprawe bo jeśli będę miał wpis np: ktostam usunal artykul "bla bla" [zatwierdz akcje (usuń naprawde bo teraz jest tylko niewyswietlany, usun ten wpis i przeladuj diva)] [cofnij usuniecie czyli zrob display=1 i usun ten wpis i przeladuj diva] Ma ktoś pomysł jak zrobić takie coś, bo na artykach to sie nie konczy - sa jeszcze zdjecia, opisy zdjec, informacje czlonkowie itp.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 13 Dołączył: 16.11.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po prostu zrób coś takiego:
Administrator zalogował się do panelu [<div id='del' onClick='delLog()'>Usuń wpis</div>] I w js zrób funkcję, która będzie otwierała plik, który będzie usuwał wpis (wynik przypisuj do div'a o id = 'del') |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to bedzie to rozwiazanie polowiczne.... bo nie problem jest usunac tylko wpis z bazy i z wyswietlania, ale jak ma sie wiele opcji do zatwoerdzenia ktore sa pozapisywane w rozny sposob np. artykuly w jednej tabeli informacje w innej itd
szukam jakiegos sprytnego rozwiazania calosciowego - zalemi np na tym aby wszelkie edycje np wiazalyby sie z zachowaniem poprzedniej w bazie... chyba mam goraczke i za duzo majacze.... cos wykombinuje..... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat wpis się usunął plus div przeladował z np. logi.php Właściwe usuwanie przez AJAX, a usuwanie div - removeChild z DOM: https://developer.mozilla.org/En/DOM/Node.removeChild Cytat Ma ktoś pomysł jak zrobić takie coś, bo na artykach to sie nie konczy - sa jeszcze zdjecia, opisy zdjec, informacje czlonkowie itp.. Jeśli chodzi Ci o coś w stylu "cofnij", to można inaczej: w JS robisz sobie tablicę czynności. I sobie user przestawia, co chce, potem klika na "zapisz", a wtedy JS wysyła po kolei żądania do serwera. Uściślij troszkę. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
logi sa ostatnia linia oporu walki ze szkodami jakie moze wyrzadzic user jak bedzie mial wieksze uprawnienia np, zlosliwie usunac artykul, przeedytowac,zjecia pousuwac, pozmieniac komentarze itp - w sumie w tym momencie tylko ja moge wyrzadzic takie szkody, ale kiedys to pewnie sie zmieni i bede potrzebowal narzedzia cofania zmian - na wszelki wypadek. najszesciej dokonuje czegokolwiek w tkim stylu np. albumy.php?action=delete lub edit i tak sobie teraz pomyslalem ze skoro muzse przerobis czesc kodu istniejacego z zapytania sql delete/update na odpowiednio update set display=0 / insert nowe cokolwiek a stare set display=0 to moze stara komende sql bede sobie zapisywal w bazie (i w razie czego bede ja wykonywal) tylko teraz pytanie jak bezpiecznie to zrobic? - cos na ksztalt myphpadmin, a skoro chce by byl to ajax to jak przepchac "bezpiecznie" komende sql ajaxem?
Moze macie podobne rozwiazania w lepszej formie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat najszesciej dokonuje czegokolwiek w tkim stylu np. albumy.php?action=delete lub edit i tak sobie teraz pomyslalem ze skoro muzse przerobis czesc kodu istniejacego z zapytania sql delete/update na odpowiednio update Poszukaj sobie o CSRF Cytat cos na ksztalt myphpadmin, a skoro chce by byl to ajax to jak przepchac "bezpiecznie" komende sql ajaxem? Sory, ale nie rozumiem problemu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AJAX.JS
wysołujesz scrypt tak
gdzie przykladowy wpis wyswietlasz w divie
i wyołując
jezeli w pliku nie bedzie zadnego tekstu tylko funkcja usuwająca rekord z bazy danych to div poprostu zniknie a calosc sie przesunie w góre (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ja sam tego uzywam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:40 |