![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jeżeli chodzi o php i mysql jestem zielony, to nie moja dziedzina, ale nie mam wyboru i muszę napisać bazę danych. W bazie będą informacje o reklamacjach, które przychodzą do firmy, muszą się znaleźć takie dane jak: - data przyjęcia zgłoszenia - nazwa klienta - model produktu - opis usterki - dane technika, który wykonał produkt - materiał z którego produkt został wykonany - decyzja - czy reklamacja została uwzględniona czy nie - data wysyłki po rozpatrzeniu reklamacji - liczba produktów wykonanych przez danego technika Cała baza ma umożliwić ewidencjonowanie reklamacji na produkty firmy i wyszukiwanie rekordów spełniających określone kryteria, np: wszystkie reklamacje zgłoszone w określonym miesiącu (lub w kilku miesiącach), dotyczące produktu o modelu XY123 z decyzją na Tak, wykonane przez okrślonego technika Dodatkowo baza ma umożliwiać wyświetlenie informacji - ile dany technik wykonał w miesiącu produktów, oraz ile było reklamacji na te produkty. Próbując stworzyć tą bazę przyjąłem takie założenie: formularz do dodawania rekordów do bazy - formularz.php strona do wyświetlania bazy - wyswietl.php formularz który pozwala określić kryteria wyszukiwania - filtr.php Dane dotyczące reklamacji trzymane są w tabeli reklamacje, natomiast dane dotyczące technika (imię, nazwisko, liczba wykonanych produktów) są w tabeli technicy. Czy takie założenia są poprawne ? mój plik wyswietl.php wygląda następująco:
problem polega na tym że kiedy określę jakieś kryteria to nie wyświetlają się żadne rekordy, chociaż wpisy spełniające dane kryteria są w bazie Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki Pozdrawiam Ten post edytował broo 26.02.2009, 11:57:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdz czy $_POST['poz'] i $_POST['mod']; nie sa puste.
napisz co wyswietla echo $where; jak to podasz to polecimy dalej bo gdzies chyba masz zly warunek albo pusta zmienna |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyświetla słowo pełny - czyli tak jak być powinno
wyświetla słowo HP - czyli tak jak powinno
wyświetla where poziom = pełny and model = hp domyślam się że chodzi tu o to, że pełny i hp nie są w apostrofach |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
jasne że sprawdziłem, nie mam tylko zielonego pojęcia jak zmodyfikować ten kod:
aby dawał wynik w postaci: where poziom = 'pełny' and model = 'hp' |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zadziałało, dzięki
czy mój tok rozumowania jest właściwy jeżeli chodzi o tą bazę ? może ma ktoś jakieś wskazówki na co powinienem zwrócić uwagę lub jakie założenia przyjąć ? |
|
|
![]()
|
|
czy mój tok rozumowania jest właściwy jeżeli chodzi o tą bazę ? okaże się w praniu, jak to będzie chodzić. może ma ktoś jakieś wskazówki na co powinienem zwrócić uwagę lub jakie założenia przyjąć ? poczytaj o filtracji danych i sql injection. mysql_real_escape_string() |
|
|
![]()
|
|
żeby nie zakładać kolejnego wątku, kolejne pytanie (być może głupie), szukałem na google odpowiedzi ale nie znalazłem...
czy można dane z bazy wczytaćdo formularza ? mam na myśli coś w tym stylu - zamiast za każdym razem kiedy chce dodać nowego technika wpisywać kod typu: zrobić coś takiego:
gdzie w tagach <?php ?> umieszczam jakiś kod który wyciągnie mi dane techników z bazy ? |
|
|
![]()
|
|
czy można dane z bazy wczytaćdo formularza ? da sie. pseudo kod:
to jest pseudo kod zakodujesz sobie poprawnie na podstawie tego. |
|
|
![]()
|
|
ok działa, dzięki
ale teraz mam kolejny problem jeżeli dane pobierane do formularza do pola <select><option>... są dwu wyrazowe, to po przesłaniu ich dalej wysyłany jest tylko jeden wyraz nie ma takiego problemu jeżeli dane w <select><option> sa wpisane ręcznie w kodzie formularza jak zrobić aby skrypt przesyłał wszystkie wyrazy ? dane do formularza pobieram w taki sposób:
już rozwiązałem problem, zamiast:
powinno być:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:36 |