![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 11 Dołączył: 12.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Pomóżcie mi proszę w rozwiązaniu kwestii zliczania ilości wyświetleń banera. Sytuacja wygląda tak: Ktoś się u mnie rejestruje, loguje, pobiera kod do umieszczenia na swojej stronie, który umożliwia zliczanie wyświetleń oraz kliknięć i oczywiście wyświetla nieszczęsny baner. Następnie ten sam kolo, po jakimś czasie, wraca na moją stronę, loguje się i sprawdza statystyki (wyświetlenia, kliknięcia) O ile zliczanie kliknięć jest sprawą prostą tak jestem w kropce z wyświetleniami. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak robisz obrazek to nie do plikun np. png, tylko do pliku php.
W sensie masz wczytywać plik php jakby był on obrazkiem a w nim generować obrazek. Zainteresuj się biblioteką GD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się Ja swój sposób zrobiłem trochę prosto jak pisałem skrypt!
Nie znam innych sposobów dlatego zaprezentuje mój. Dałem kod img do pliku php "zincludowałem" go Następnie w pliku php dodałem funkcje odświeżenia pliku za każdym odczytem pliku było zapytanie +1 do bazy i gotowe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 11 Dołączył: 12.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wskazówki.
Rozwiązanie tego 'zadania' oprę na ramkach. W trakcie ładowania ramki leci do bazy dla danego użyszkodnika oraz odpowiedniego [HTTP_HOST] +1 dla wyświetleń natomiast analogicznie podczas kliknięcia również zdalny kod php który doda do bazy kliknięcie i przekieruję na odpowiednią stronę. Chyba, że.. istnieje lepsze rozwiązanie od iframe? Update: Druga kwestia: Zabezpieczenie żeby ktoś sobie nie naklikał za dużo. Z moich pomysłów to wchodzi w rachubę wycięcie z punktowania neostrady, również użytkownicy za natem nie będą mogli podbijać punkcików. Co za tym idzie naliczać tylko unikatowe wejścia (sprawdzać przez [REMOTE_ADDR]) oraz ewentualnie ciasteczka (ich sensowność stoi pod dużym zankiem zapytania). Jakie są skuteczniejsze metody? Ten post edytował lor 26.02.2009, 11:12:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 05:32 |