![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem, Dane do formularza są pobierane z bazy danych. wszystko ładnie się pobiera i wyświetla się w formularzu. Chcę dać użytkownikowi szansę na zamianę niektórych danych ( imię, nazwisko, e-mail, hasło ). Wszystko też ładnie wygląda. Problem w tym, że ludzie są różni i chciałbym uniknąć problemów lub błedów Mam tak
Wszystko pięknie, ale jeśli chodzi o hasło. Nie ma hasła pole pozostawia bez zmian, a resztę aktualizuje. Jeśli pole hasło zmienione to aktualizuje wszystkie pola. Tu właśnie jest problem. Czy dla każdego pola mam pisać warunek itd. czy mogę to zrobić w jakiejś pętli, że jeśli któreś pola się róznią to je zmień. Jeśli są puste a w bazie coś jest to je pomiń w aktualizacji. Mam nadzieję że nie zakręciłem tego o co mi chodzi. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i sugestie może jakieś inne rozwiązanie Pozdrawiam Redelek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Możesz przekazywać sobie ID uzytkownika - jeżeli którekolwiek pole jest zmienione - imie lubi nazwisko lub inne to robisz jednego UPDATE ktory aktualizuje wszystkie dane ktore są w formularzu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz przekazywać sobie ID uzytkownika - jeżeli którekolwiek pole jest zmienione - imie lubi nazwisko lub inne to robisz jednego UPDATE ktory aktualizuje wszystkie dane ktore są w formularzu No tak ja mam login użytkownika którego nie można zmieniać. Problem w tym, że koleś ma jakieś wpisy Imię: Jan Nazwisko: Kowalski Hasło: janek E-mail: janek@wp.pl Użytkownik, zalogował się ma swoją sesję i widzi swoje dane. Zmienia sobie hasło i kasuje adres e-mail. Robi UPDATE i w bazie robi się tak Imię: Jan Nazwisko: Kowalski Hasło: nowe_janek e-mail: Przez to przestaje działać jedna funkcja powiadamiania o aktualizacjach. Mogę to zrobić tak
Pytanie czy można to jakoś skrócić czy mam tak sypać tymi IF Ten post edytował redelek 3.02.2009, 09:53:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Robisz sobie hidden input z ID usera.
Odbierasz formulasz i robisz update bazy jeżeli nie chcesz żeby pole mail zostało puste robisz tak :
|
|
|
![]()
|
|
Robisz sobie hidden input z ID usera. Odbierasz formulasz i robisz update bazy jeżeli nie chcesz żeby pole mail zostało puste robisz tak :
No ja tak właśnie zrobiłem tylko pytanie czy można krócej , bo do każdego pola ustawiać if. Poza tym chodzi mi o to że jeśli jest puste to nie aktualizuj go w bazie, a resztę jeśli zmieniona to aktualizuj. przykład : Dane w bazie imię: jan nazwisko: Kowalski haslo: janek email: jkowalski@wp.pl Użytkownik wszedł do formularza edycyjnego. Zmienił pola imię: janek2 nazwisko: Kowalski hasło: puste skasował wartość email: puste skasował wartość klika aktualizuj i dane w bazie wyglądają tak imię: janek2 nazwisko: Kowalski hasło: puste bo wywalił je w formularzu email: puste bo wywalił je w formularzu Chodzi mi o to że jeśli pozmienia na wartości puste ma nie aktualizować pola w bazie tylko pozostawić je bez zmian. Ten post edytował redelek 3.02.2009, 10:29:14 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:54 |