![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię swój system newsów. Mam pytanie dot. optymalnej konfiguarcji bazy oraz daty. Jaki typ zmiennej będzie najlepiej pasował do przechowywania daty w formacie date ('d.m.y, h:m:s'); ? Char() ? Wygląd bazy jest taki:
id- INT autor- typ zmiennej VARCHAR(20) temat newsa- VARCHAR (100) treść newsa- TEXT data dodania- CHAR() Czy te typy zmiennych co mam w bazie są optymalne i wydajne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 7 Dołączył: 31.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja przechowuję datę jako liczba sekund, które upłynęły od 1 Stycznia 1970.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to nie jest CRM dla milionów, nie musi wszystko być optymalne. Na pewno jest wystarczające i wydajne poza datą.
Moim zdaniem powinno to być DATETIME. Lub jak kolega napisał format w postaci UNIXOWEJ. Może Ci to zaoszczędzić wielu problemów przy przenoszeniu dat na inny serwer SQL. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja polecam DATETIME.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:32 |