![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kiedys juz byl podobny post na forum ale nikt nie odpisywal wiec pisze tutaj. Chodzi mi o wyswietlanie nazw tabel w liscie rozwijanej. Zrobilem tak: Kod <form method="post" action="" > <tr> <td>Dostepne kursy:</td> <td><select size="1" name="kursy" onchange="this.form.submit();" > <? $sql_conn = @mysql_connect('serw', 'baza', 'haslo') or die('Nie mozna sie polaczyc.Blad!!!'); $result = mysql_list_tables('baza'); while ($row = mysql_fetch_row($result)){ print "<option value='".$row[0]."'>".$row[0]."</option>"; } mysql_free_result($result); ?> i teraz mam taki problem - wszystko ladnie wyswietla mi w liscie rozwijanej. gdy klikne na nazwe tabeli automatycznie ukazuje mi sie jej zawartosc. Natomiast w polu SELECT nie pozostaje nazwa aktualnie wybranej tabeli z bazy lecz pierwsza ktora jest na liscie. Jak zablokowac zeby wybrana przeze mnie opcja pozostawala a nie odswiezala sie. To jest dla mnie wazne bo nastepnie zawartosc tego pola przekazuje dalej. No i po wybraniu np 3 pozycji z listy wyswietli mi jej zawartosc a nastepnie gdy chce wybrac ta pierwsza pozycje to juz sie nie odswiezy. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Dzieki i Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Musisz dodać sobie zmienną, w której będziesz trzymał aktualną wartość klikniętego <option>, następnie przy wyświetleniu <selecta>
sprawdzasz, czy aktualna wartość <option> równa się tej w zmiennej tymczasowej, jeśli tak, doklejasz: selected= 'selected' w <option> i juz masz zaznaczone. Tę dodatkową zmienna możesz sobie trzymać np. w $_SESSION i aktualizowac po każdej zmianie <option> w danym <select> Cytat Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz dodać sobie zmienną, w której będziesz trzymał aktualną wartość klikniętego <option>, następnie przy wyświetleniu <selecta> sprawdzasz, czy aktualna wartość <option> równa się tej w zmiennej tymczasowej, jeśli tak, doklejasz: selected= 'selected' w <option> i juz masz zaznaczone. Tę dodatkową zmienna możesz sobie trzymać np. w $_SESSION i aktualizowac po każdej zmianie <option> w danym <select> Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi. No tak mniej wiecej wiem, chociaz jestem szary jezeli chodzi o php. Mozesz mi to dokleic do mojego kodu?? Bo nie wiem dokladnie co gdzie umiescic :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:37 |