![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spisałem z mojej książki skrypt do wgrywania plików przez użytkowników na serwer. Oto on:
Jednak wciąż pojawia mi się napis "Pliku nie przeslano". Poza tym wyświetla mi się błąd: "Warning: unlink() [function.unlink]: No such file or directory in (wskazuje na pierwszą funkcję unlink)"; Co trzeba naprawić?
Powód edycji: do php używaj bbcode php, a nie code
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Coś stara ta książka... Sprawdzałeś w ogóle użycie w manualu? is_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli robiłeś to z takiego formularza:
gdzie jest pole typu file, to wszystkie informacje odnośnie tego pliku znajdziesz w tablicy $_FILES. Wg mnie powinienes zamienić $HTTP_POST_FILES na $_FILES. Jesli pole <input type="file"> ma właściwośc name="zdjecia", to zamiast $HTTP_POST_FILES['zdjecia'] zostawiasz $_FILES['zdjecia']. http://webmade.org/porady/upload-plikow-wg...-serwer-php.php Tam więcej się dowiesz. Ten post edytował homik 21.01.2009, 22:26:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej. zmieniłem według waszych rad $HTTP_POST_FILES na $FILES i w pierwszym if'ie usunąłem "!".
kod wygląda teraz tak: Kod if(isset($_SESSION['login'])){ if(is_uploaded_file($FILES['zdjecie']['tmp_name'])){ echo "Pliku nie prezeslano"; unlink($FILES['zdjecie']['tmp_name']); }else{ /*przetwarzanie pliku*/ $maksymalny_rozmiar_pliku=102400; if($FILES['zdjecie']['size'] > $maksymalny_rozmiar_pliku){ echo "Rozmiar pliku nie może przekroczyć 100 kB"; unlink($FILES['zdjecie']['tmp_name']); }else{ /*przetwarzanie pliku*/ if($FILES['zdjecie']['type'] != "image/gif" AND $FILES['zdjecie']['type'] != "image/pjpeg" AND $FILES['zdjecie']['type'] != "image/jpeg"){ echo "Można pzesyłać jednynie pliki z rozszerzeniem .jpg i .gif"; unlink($FILES['zdjecie']['tmp_name']); }else{ /*format plik jest poprawny*/ echo "ok"; } } } } Jednak teraz występuje mi błąd w linijce z ostatnią funkcją unlink(). Brzmi on tak: Cytat Warning: unlink() [function.unlink]: No such file or directory in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\siedlczanin.net\uzytkownicy\wgranie_zdjecia.php on line 111 Poza tym wyświetla mi się komunikat "Można pzesyłać jednynie pliki z rozszerzeniem .jpg i .gif", mimo że wgrywałem plik, który jest z rozszerzeniem .gif ! Co jest źle? Ten post edytował sweter 25.01.2009, 22:03:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat $FILES Oj, jak czytasz, to czytaj uważnie, bo nie ma takiej tablicy. ![]() Kurs PHP się kłania. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 25.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat if($HTTP_POST_FILES['zdjecie']['type'] != "image/gif" AND $HTTP_POST_FILES['zdjecie']['type'] != "image/pjpeg" AND $HTTP_POST_FILES['zdjecie']['type'] != "image/jpeg"){ A nie lepiej sprawdzać MIME ? -------------------- WebSEM.pl - Jak promować stronę internetową? - marketing internetowy i nie tylko...
|
|
|
![]()
|
|
Przecież to jest sprawdzanie MIME... Sęk w tym, że używa nie tej tablicy, co trzeba.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:19 |