![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 24 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
po wypełnieniu formularza chciałbym aby string 'src' został potraktowany funkcją explode a następnie do baazy danych został przesłany efekt jej działania ( a właściwie jeden z efektów , jeden element tablicy) . Czy da się to zrobić , a jeśli tak , jak? Tak wygląda to w tej chwili. if ((isset($_POST["MM_insert"])) && ($_POST["MM_insert"] == "form5")) { $insertSQL = sprintf("INSERT INTO karaoke5 (Tytul, Wykonawca, src, Lyrics) VALUES (%s, %s, %s, %s)", GetSQLValueString($_POST['tytul'], "text"), GetSQLValueString($_POST['wykonawca'], "text"), GetSQLValueString($_POST['src'], "text"), GetSQLValueString($_POST['lyrics'], "text")); acha i separatorem ma być cudzysłów " |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 3 Dołączył: 7.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo kumam.
$_POST['src'] będzie miał separatory " czy ma być zapisany z takimi separatorami jako ciąg do bazy danych? Z funkcji explode otrzymasz tablicę ... z którą co chcesz zrobić? Połączyć w ciąg czy co? Najlepiej podaj przykładowy string 'src'. Ten post edytował pooh 11.01.2009, 22:55:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat po wypełnieniu formularza chciałbym aby string 'src' został potraktowany funkcją explode a następnie do baazy danych został przesłany efekt jej działania ( a właściwie jeden z efektów , jeden element tablicy) A manuala widział na oczy? explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Bo mam szczere wątpliwości. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 24 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
text np:
<object width="340" height="285"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/b1ymyNTIX38&hl=pl&fs=1&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/b1ymyNTIX38&hl=pl&fs=1&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="340" height="285"></embed></object> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 3 Dołączył: 7.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co chcesz zrobić z tym ciągiem?
|
|
|
![]()
|
|
jak wydzielić z niego funkcją explode to co chcę wydzielić umiem.
Nie wiem tylko czy da się to wstawić zamiast tego ciągu na drodze między formularzem a przesłaniem do bazy danych. Podałem kod z Dreamweavera (INSERT RECORD). I może zaraz po klamrze początkowej IF-a ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak wydzielić z niego funkcją explode to co chcę wydzielić umiem. ale jak? jakiego separatora używasz? bo ja i reszta chyba też ... nie rozumiemy Cię! -------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale co chcesz wstawić?
Jakiś konkretny fragment z tego stringu ? |
|
|
![]()
|
|
Napisałem w pierwszym poście , że separatorem ma być cudzysłów podwójny "
zamiast pola z formularza tutaj o nazwie src, chcę wysłać tylko jego kawałek , który potrafię wydzielić. Nie wiem tylko w którym miejscu i jak to zrobić. Pole formularza ma nazwę src ale nie widzę zmiennej w której jest ono zapisane. Być może to bełkot co piszę bo PHP poznaję od bardzo niedawna , ale... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To nie explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ale który kawałek?
Dzisiaj niedziela i wróżki mają wolne. Który kawałek Cię interesuje z tego przykładowego stringu? A skoro potrafisz ten kawałek wydzielić, to jaki problem go zapisać? To nie problem doświadczenia, tylko jasności pytań. |
|
|
![]()
|
|
erix nie czytasz ze zrozumieniem do funkcji preg_match...musisz znać strig jakiego się spodziewasz w subiekcie.
Nie wiem jakiego ciągu szukam. Za każdym razem ten ciąg jest inny , wiem tylko że znajduje się między 3 i 4 cudzysłowem. Ciąg znaków jakiego przykład podałem dzielę funkcją eksplode na tablicę ,biorę tablicę np b$(5) i ten ciąg chcę wysłać do bazy danych . Ale jak powiedziałem to potrafię zrobić. Nie wiem zastąpić w przesłanym przeze mnie kodzie cały ciąg kawałkiem ciągu. |
|
|
![]()
|
|
Podaj jak wydzielasz ten fragment ze stringu.
Pomożemy Ci go wstawić (podmienić). |
|
|
![]()
|
|
może inaczej, wydzieliłem ten kawałek ciągu i jest on w zmiennej b$.
Jak zrobić by ona zamiast pola formularza 'src' była dodana do bazy danych? No niestety nie wiem czy da się zastosować explode z separatorem cudzysłów , to muszę sprawdzić, ale wiem że funkcja erixa nie wnosi takich wątpliwości bo nie muszę szukać swojego stringu , a właśnie cudzysłowów a potem wyłuskać ten kawałek stringu. Przepraszam niniejszym Erixa za bezpodstawne oskarżenie. Problem niestety zostaje. |
|
|
![]()
|
|
Może tak?
Ten post edytował pooh 12.01.2009, 00:33:50 |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję , zaraz spróbuję
![]() Wszystko gra, dzięki wszystkim za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:32 |