![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2007 Skąd: NiEmIaStO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Miałem starą stronę która generowała taki link: index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=4 Chciałbym aby z ta strona nakierowywała na inną stronę tylko jest problem bo jak stworzę taki plik: index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=4 to serwer go nie widzi.... Proszę mi pomóc jak stworzyć taką stronę o takim linku.... (mój plik swf nakierowuje na taki link, a nie mam źródłowego pliku fla i muszę zrobić przekierowanie z takiego linku na inną stronę) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
php.net/header
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2007 Skąd: NiEmIaStO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za stronkę, ale nie mogę się połapać gdzie wpisać zapytanie:
index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=4 a gdzie źródło: mojastronka.htm ....muszę takich przekierowań zrobić 3.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat to serwer go nie widzi.... Nie masz pliku index.php ze serwer go nie widzi?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no dostales linka
http://pl.php.net/manual/pl/function.header.php
Tylko w zależnosci od tego co przyjdzie w linku dajesz inny adres na ktory przekierowujesz. O IF http://pl2.php.net/manual/pl/control-structures.if.php i $_GET chyba slyszales? Innym sposobem jest rozwiązanie tego na poziomie apache. Robisz htaccess i wnim określasz ze taki a taki adres ma kierowac na cos innego |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ten kod działa ale tylko na jeden link.... WIem, przeciez ci napisalem o tymCytat Z IF i $_GET nie poradze sobie... poniewaz? Nie umiesz dac warunku?
I w czym tu problem? Napisz czego nie kumasz w if i $_GET, pokaz co probowales zrobic to ci pomozemy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_GET działa na zasadzie że zmienne są kodowane w url-u. Tu masz przykład wykorzystania $_GET do pobrania danych
Kod <form> <input type="text" name="pole_tekstowe"> <input type="submit" value="Wyślij"> </form> A to wpisujesz w znacznikach <?php ?> $pole_tekstowe=$_GET['pole_tekstowe']; echo $pole tekstowe; //teraz możesz użyć informacji które pobrałeś z formularza Rozumiesz o co w tym chodzi ? Ten post edytował kamil1114 8.01.2009, 18:14:07 |
|
|
![]()
|
|
Słabo znam php... dlatego prosiłbym jeśli ktoś by był taki dobry
i pomógł mi napisać regułkę...... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien o co Ci chodzi ale musisz w linkach dać taki adres, a co do tego przekierowywania to chyba Tobie chodzi o coś takiego, że jeśli strona jest index.php przekieruj do site1.php jeśli jest show.php to przekieruj do site2.php??
|
|
|
![]()
|
|
Mam takie linki:
index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=4 index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=3 index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2 i chcę aby po wejściu na index.php każdy link przekierowywał na inną stronę: kontakt.html cennik.html oferta.html czy da się to jakoś zrobić?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (mam plik swf w którym są zapisane stare linki, a nie mam pliku źródłowego aby go przerobić dlatego tak mi zależy na tym przekierowaniu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy da się to jakoś zrobić?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Da się! Pokaż co sam zrobiłeś albo temat wyląduje na poszukuję z tagiem [wolontariat]. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś ci podpowiem. Z tym co przeczytasz tu oraz tu, i poniżej, już powinieneś sam dać radę.
Poczytaj sobie o $_GET, link chyba posty wyżej, jak nie to link. Aaa, jeszcze tutaj coś jest o tym. Zaczynamy! W index dajesz specjalny link:
Teraz mozesz odwołać się do zmiennej umieszczonej w adresie, po prostu możesz tą zmienną pobrać, za pomocą GET. I tak jak wyżej ktoś napisał, używając funkcji warynkowych, możesz przypisac stronie odpowiedną wartość według twojej zmiennej. Nie kumasz? Jak klikniesz na link wyżej, "uruchomi się skrypt php". Popatrz:
Przeróbkę, zrozumienie, zostawiam tobie. Jak dalej nie rozumiesz - czytaj manuala, linki w tym poście i się ucz php. Myślę że bardzo ci pomogłem i przy odrobinie chęci, nie umiejętności - uda ci się to zrobić (tu: przerobić). Pozdrawiam! PS: Wycięło trochę kod. Jak coś źle, prosze o sprostowanie. Tam gdzie &apos to znak ' Co ty na to amrcinku? Nie wysilałem się na darmo. Czekam na efekt... Ten post edytował thomson89 9.01.2009, 16:53:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod @$id = $_GET['id']; //pobierasz z pasku adresu zmienną id, zmałpkujemy go (aby wyciszyć errory w przypadku braku zmiennej) A o empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual słyszałeś? Błędy powinno się wyłapywać, a nie wyciszać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 28.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozecie mi wyjasnic co oznacza 'id' w Cytat $_GET['id'];
Ten post edytował pawel81 10.01.2009, 02:53:52 |
|
|
![]()
|
|
Ten kod działa..... pobiera po dwie zmienne z linku i przekierowuje na konkretne adresy Dziękuję wszystkim za pomoc..... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Mozecie mi wyjasnic co oznacza 'id' w Błąd parsera forum... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod działa..... pobiera po dwie zmienne z linku i przekierowuje na konkretne adresy Dziękuję wszystkim za pomoc..... Brawo! Ale liczę na coś więcej niż dziekuję. Patrz: stopka. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 21:58 |