![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Napisałem sobie tabelkę, i krótki skrypt wyświetlający tam gdzie jestes teraz. Niestety ma problem ze zwróceniem tego. Uzyłem return $obecnosc, a skrytp odbierajacy daje że niema zmiennej.
Notice: Undefined variable: obecnosc in D:\STRONA\od_nowa.php on line 37 skrypt odbierajacy
funkcja jestes
Co robię źle, że nie mam zmiennej $obecnosc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował obelix94 3.01.2009, 21:32:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne $obecnosc (jedna wewnątrz funkcji, druga poza nią) to różne zmienne. Poczytaj sobie o zasięgu zmiennych.
Jeśli funkcja zwraca wynik działania to możesz go przypisać do zmiennej. Dowolnej zmiennej. To, że piszesz return $jeden; to nie znaczy, że masz później wynik pod zmienną $jeden. Możesz mieć równie dobrze wynik działania pod zmienną $dupa. Zerknij na przykłady funkcji zwracających wartość. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli zeby sobie nie mieszać powinienem dać (...) Dokładnie.Możesz również wynik działania przyporządkować do zmiennej i użyć zmiennej:
|
|
|
![]()
|
|
Czyli funckja dobrze zwraca wartość i zmienną. Lecz ja tej zwracanej zmiennej nie przypisałem. Dziekuję za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:29 |