![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was drodzy koledzy. Mam problem jak w tytule. Mianowicie: mam bazę danych MySQL:
*System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2) *System porównań dla połączenia MySQL: utf_polish_ci i tabele: CREATE TABLE `uks_news` ( `id` int(4) NOT NULL auto_increment, `data` date NOT NULL, `tytul` tinytext collate utf8_polish_ci NOT NULL, `text` text collate utf8_polish_ci NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=10 ; i problemem jest niepoprawne znaków: http://testbike.proste.pl/upload/rss.php Co mogę z tym zrobić? I drugi problem: w momencie zapisu dowolnego pliku php jako UTF-8, po otwarciu pliku zawsze wraca mi do ANSI. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dlaczego masz latin jak używasz utf? wszędzie musisz mieć utf, jak również kodowanie strony w meta tagach. I wtedy nie powinno być żadnych blędów ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
*System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2)
Mam narzucony przez usługodawce i nie da się tego zmienić :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcąc zakładać nowego tematu - mam podobny problem:
Metoda porównywania napisów: latin2_general_ci System kodowania znaków dla MySQL: utf8_polish_ci Dane w bazie zapisują się poprawnie ze znakami polskimi. Ale w momencie kiedy otwieram skrypt, odpowiedzialny za pokazanie wszystkiego co znajduje się w tabeli zamiast "ogonków" pokazuje znaki zapytania itd. Skrypt pisany w notepad++, kodowanie UTF-8 bez BOM. Zna ktoś jakąś radę na to ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może skorzystajcie z mysql_set_charset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po połączeniu z bazą danych daj takie coś:
Powinno pomóc tylko sobie powstawiaj swoje kodowania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:32 |