![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, straciłem cały dzień dzisiaj na tym, co nieco mi wyszło, ale nie do końca.
Pytanie: Teraz mam to w formie takiej, że jest 1 okienko - tam wpisujemy ciąg znaków i szuka w każdej kolumnie w każdym rekordzie. Wpiszemy a - pokaże wszystko co w tabeli zawiera "a". Chciałbym zrobić taką formę formularza gdzie będą wszystkie kolumny ( w moim przypadku 10: imię, nazwisko, .. ,email) i po wpisaniu w polu "imię" ciągu znaków (a w pozostałych nic nie wpisując), wyszukało w kolumnie "imię" dany ciąg. Czy mogę prosić o jakieś nakierowanie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 14 Dołączył: 13.01.2008 Skąd: Birmingham Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm. Przy wysłaniu formularza sprawdzasz czy w pole jest dłuższe niż 0 znaków (if(strlen($_POST['imie']>0)) [...]).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety - nie do końca rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 5 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Chełmno/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta sprawa - musisz dodać do formularza te 10 pól (najprostsze, chociaż niekoniecznie najlepsze rozwiązanie). Następnie po przesłaniu formularza do skryptu sprawdzasz które pola zostały wypełnione i na podstawie tych informacji budujesz odpowiednie zapytanie sql (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Cóż jest w tym niejasnego? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Poszukałem na forum i znalazłem pewny skrypt. Działa poprawnie, chciałbym nanieść na niego małą poprawkę:
Wyszukiwarka działa na zasadzie: wpiszę poprawne nazwisko - pokaże mi listę osób z tym nazwiskiem, wpiszę nazwisko i ulicę - pokaże listę osób o danym nazwisku mieszkających na danej ulicy. W momencie gdy wpisuje część nazwiska - 2 litery, nie wyświetla mi żadnych osób. Próbowałem to zrobić (początek kodu - imię) ale w momencie wpisania jakiejkolwiek litery pokazuje mi wszystkie osoby które znajdują się w tabeli mysql. Może ktoś mi podpowiedzieć jak to zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no jeżeli wpiszesz do imienia jedną litere to wyrzuci wszystkich z tą literą w imieniu ... może poprostu dawałeś złe dane do imienia? Spróbuj dać jakieś istniejące I powinno zadziałać ... nie widze żadnego błędu ~~ .
btw. już widze błąd (chyba): nie :
tylko :
chyba że wcześniej dałeś tą zmienną $imie ... Ten post edytował melkorm 29.12.2008, 00:28:02 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki za pomoc, o to mi chodziło ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:13 |