Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> SELECT polaczenie z baza ...bez odswiezania strony?? :/
tooled

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam taki problem - jest baza danych powiedzmy taka:
cars char(10),
model char(20),
cena int(15),
rokprod int(5),
i na stronie mam formularz ktorego zadaniem jest wyszukanie w bazie danych samochodu o parametrach jakie sobie wybiore.
Jak zrobic cos takiego zeby po wybraniu np marki toyota w tym samym formularzu tylko ze w SELECT z modelami automatycznie pojawily sie TYLKO modele dostepne dla tej marki samochodu prosze o pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
spenalzo

-----

Dla każdego modelu przygotuj liste, zapisz ją na stronie (jako ukrytą) a po wybraniu z listy głównej modelu wyświetl odpowiednią listę.
+Quote Post
enceladus

-----

Możesz jeszcze robić update w ukrytej ramce, która do parenta załaduje listę marek wybranego producenta. Może to okazać się lepsze od metody spenalzo w sytuacji gdy będzie sporo kategorii. Przy dużej bazie ładowanie wygenerowanych tablic może spowalniać otwieranie strony, metoda z ukrytą ramką zminimalizuje ilość przesyłanych danych. Wybór należy do Ciebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
tooled

-----

jakie listy? wszystkich modeli dla kazdej marki czy jak?
te modele maja byc dodawane przez ludzi - jakby ogloszenia i beda do bazy trafiac do tej samej gdzie jest marka - potem model -dane - cena itd itd
mam 8 selectow w formularzu - pierwszy to MARKA - wybieram fiata i w drugim - MODEL - pojawiaja mi sie wszystkie modele jakie tylko sa zamieszczone w ogloszeniach dla marki fiat....
ta baza bedzie sie rozrastac i to ma byc automatycznie ...nie rozumiem co z tymi listami mialbym zrobic
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:49