Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> $_FILES['plik']['type'] - tym rozpoznawać rodzaj pliku, czy rozszerzeniem?, Plik MP3 zwraca mi typ mime application/octet-stream, a nie audio/mpeg
Apocalyptiq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jak rozpoznawany jest typ pliku przez to $_FILES['plik']['type']? Jak napisałem w tytule, plik mp3 zwraca mi typ application/octet-stream. Czyli to nie jest dobry sposób do sprawdzania rozszerzenia uploadowania pliku? Lepszy jest explode (kropką, i wyjąć ostatni rekord) albo preg_match_all?
Chciałem sprawdzać, czy uploadowany plik jest plikiem mp3 (tylko takie pliki odtwarza mi flashowy player na stronce).
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Chciałem sprawdzać, czy uploadowany plik jest plikiem mp3 (tylko takie pliki odtwarza mi flashowy player na stronce).

MIME jest zawsze najbezpieczniejsze. Skoro przy uploadzie zwraca Ci błędny typ, to sprawdź go na serwerze. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Crozin

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@erix: niekoniecznie. Typ mime jest ustawiany i wysyłany przez przeglądarkę, czyli istnieje możliwość wstawienia tam dowolnej wartości

Co do tematu: aby pobrać rozszerzenie z nazwy pliku używa się pathinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a nie bawi z explode.
Najlepiej jest sprawdzić zarówno rozszerzenie jak i typ MIME.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
@erix: niekoniecznie. Typ mime jest ustawiany i wysyłany przez przeglądarkę, czyli istnieje możliwość wstawienia tam dowolnej wartości

Ale ja nie mówię, żeby sprawdzać to, co przeglądarka wysyła, ale odpalić file -bi na zapisanym pliku. Może przeglądarka wysyłać application/x-mowie-sobie-co-chce, sprawdzisz samodzielnie, to możesz polegać na samym MIME. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Crozin

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ahh.. w takim razie zwracam honor. :]
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:42