|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć!
Jestem tu nowy wiec sory jeśli złamałem, któryś pkt z regulaminu. Pisze swój pierwszy projekt i mam problem z sprawdzeniem czy użytkownik jest zalogowany czy nie. W tym problem jest że nie wiem jak napisać by na stronie pojawiało się zaloguj jeśli użytkownik jest nie zalogowany a jeśli jest to żeby mi sie pojawiały opcjie np dodaj wiadomosc i itp. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%)
|
sprawdzaj czy sesja jest uwierzytelniona (w bazie czy w pliku) jak jest - nie wyświetlasz. I tyle.
|
|
|
|
|
|
|
|
mam to sprawdzić tak jak w tym linku a konkretnie ostatni plik co jest podany http://www.eioba.pl/a85841/rejestracja_i_logowania_php_mysql
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%)
|
to skrypt, który sprawdza, czy w sesji są zmienne user_id i login. Wystarczy że będą takie wpisy (nie ważne jakie) i już jesteś zalogowany, skryptu już później nie obchodzi co tam jest, a zdarza się, ze zmienne sesyjne znajdują się w ciastkach, wystarczy wpisać do ciastka takie zmienne z bzdurnymi wartościami i już jesteś zalogowany.
Ja robię tak - loguję użytkownika w sposób podobny do tego na stronie podanej przez Ciebie. Po poprawnym logowaniu zapisuje w bazie session_id i daje mu status zalogowany, później za każdym wejściem na stronę sprawdzam w bazie session_id (czy jest taki wpis i czy jest zalogowany). |
|
|
|
|
|
|
|
kumam to co napisałeś ale nie wiem jak to napisać w php masz może jakiś prosty przykład?lub może wiesz w której książce jest to opisane lub inne metody, oczywiście które są bezpieczne?
Ten post edytował Max_s 2.12.2008, 12:11:56 |
|
|
|
|
|
|
|
Nie znam, staram się używać własnych pomysłów a nie podkradać gotowe rozwiązania. Ale poszukaj na Googlach, na pewno coś znajdziesz.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 13:05 |