![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w bazie użytkowników i chciał bym zrobić żeby losowało mi użytkownika w ciągu tygodnia i go przez tydzień wyświetlało. I w następnym tygodniu znowu losowało i go przez tydzień wyświetlało tylko nie wiem jak to zrobić.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Raz na tydzień wykonuj operację losowania (SELECT * FROM userzy ORDER BY RAND() LIMIT 1) i jej wynik zapisuj np. do pliku. Losowanie to możesz inicjować ręcznie (np. poprzez wywołanie jakiegoś skryptu np. http://strona.pl/losuj.php, który zapisze dane do pliku) lub zautomatyzowac poprzez użycie Crona (1 linijka wpisu + skrypt w PHP).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak mogę zrobić to bez CRONA by w każdy poniedziałek o 00:00:00 wywoływał mi się skrypt. Bo mój serwer nie obsługuje CRONA. Wie ktoś jak mogę to zrobić ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo sprawdzasz jaką masz datę i jak jest ta co trzeba
![]() robisz to np. na bazie gdzie zapisujesz ostatni wynik wraz z jego datą po czym robisz selekta w którym wyliczasz różnicę np. używając DATADIF w stosunku do daty. zwracasz wynik jeżeli jest np. większy niż 7 (czyli dni tygodnia) to wykonujesz skrypt. czyli ![]()
po czym robisz
Ten post edytował Wykrywacz 25.11.2008, 14:56:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:28 |