![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam TAG w adresie:
wszystko bylo by fajnie bdyby nie fakt iz jak mam polskie znaki to musze przerabiac GETa pod ogonki:
Do przechowywania TAGów opracowałem już 2 rozwiązania i ich wyświetlanie: oparte na bazie: id | tag
oparte na 1 kolumnie w bazie i tabelkach
Funkcja URLuj() zamienia spacje na myślniki a ogonki obcina Z którego rozwiązania lepiej skożystać z powyższych; jak zobic, by w adresie widniał TAG a przy probie jego znalezienia w bazie bym nie musial tworzyc dla kazdego nowego TAGa z polskim ogonkiem "poprawionego" GETa Jeśli zadzialalo by cos takiego bylo by super... ale nie dziala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Ten post edytował Gigante 18.11.2008, 09:42:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może lepiej poprostu zrezygnować z polskich znaków ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwiaze to miezbyt profesjonalnie ale to nie jest duzy projekt wiec tabela z tagami nie powinna przekroczyc kilkunastu kilo
id gry | tag | tag z URLa napewno to mozna rozwiazac lepiej ale na dzien dzisiejszy moje umiejętności pozwalają mi na takie szybkie rozwiązanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 17 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Libiąż Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrezygnuj z polskich znaków - przecież to jest bezsensu, żeby stwarzać sobie samemu problem. Poza tym - zamiast robić wielokrotnie if($_GET...) $tag = ... skorzystałbym ze switch'a i jazda.
Przy okazji widzę wielką niekonsekwencję - skoro URLuj() obcina ogonki to po co je dodawać? Spacje możesz sobie szybciej zamienić w PHP korzystając z str_replace i też masz gotowe... Komplikujesz sobie życie, oj komplikujesz... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 14:10 |