![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, obrazu na wstępie pisze że jestem amatorem....
Proszę zajrzeć tutaj http://www.pizzeria.krakow.pl/menu.php#p Chodzi mi o ten skrypt wyszukiwarki, wie ktoś może czy taki skrypt można skądś ściągnąć, uzupełniając tylko nazwy(składniki, pizze)? Czy zrobienie takiego czegoś jest trudne? Od czego zacząć? ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, to jest normalny podział an kategorię.
i w php
Ten post edytował bim2 15.11.2008, 00:47:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to bardziej szuka po składnikach w każdej pizzy
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to
i w php
Ten post edytował bim2 15.11.2008, 00:46:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może się troche czpiam ale patrząc pod kąt tej akurat wyszukiwarki powinno być and
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już pisałem jestem zielony z sql i mysq.
To tak: <input type="checbox" name="cat[]" value="oliwki" /> <input type="checbox" name="cat[]" value="ser" /> to mam dodać do bazy mysq? przed dodaniem muszę utworzyć bazę, ok utworzyłem teraz muszę utworzyć tabele i tutaj jest problem:) Przeczytałem że te zapytanie tworzy tabele: CREATE TABLE nazwa_tabeli (nazwa_pola1 typ_pola1 [atrybuty], nazwa_pola2 nazwa_pola2 [atrybuty], ... nazwa_polaN typ_polaN [atrybuty], PRIMARY KEY(nazwa_polaX)) Tylko jak to ma być uzupełnione dla takiej wyszukiwarki.... |
|
|
![]()
|
|
nieee
tabela to: NAZWA PIZZY | ROZMIAR | SKLADNIKI ---------------------------------------------- Margerita........| 30...........| oliwki,ser,boczek I później moje zapytanie
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Nic a nic nie rozumie
![]() |
|
|
![]()
|
|
To powoli. Umiesz zrobić FORMa?
![]() Później php:
jesli czegoś nie rozumiesz to sprawdź funkcję implode(), pętlę foreach() i zapytanie a dokładniej WHERE ... LIKE ![]() Ten post edytował bim2 15.11.2008, 00:46:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dalej nie rozumie:)
Kod [/b]<h2 style="margin-top: 20px; margin-bottom: 10px">Wybierz składniki szukanej pizzy</h2>Proszę pamiętać, że wraz z ilością składników zmniejsza się szansa na znalezenie pizzy.<div style="margin-bottom: 20px"></div> <form name="listForm" enctype="multipart/form-data" method="post" action=""> <div style="width: 150px; float: left"><label for="0"><input type="checkbox" name="i0" value="1" />ananasy</label> <label for="1"><input type="checkbox" name="i1" value="1" />anchois</label> <label for="2"><input type="checkbox" name="i2" value="1" />banany</label> <label for="3"><input type="checkbox" name="i3" value="1" />bekon</label> <label for="4"><input type="checkbox" name="i4" value="1" />brokuły</label> <label for="5"><input type="checkbox" name="i5" value="1" />brzoskwinie</label> <label for="6"><input type="checkbox" name="i6" value="1" />cebula</label> <label for="7"><input type="checkbox" name="i7" value="1" />curry</label> <label for="8"><input type="checkbox" name="i8" value="1" />czosnek</label> <label for="9"><input type="checkbox" name="i9" value="1" />fasola czerwona</label> <label for="10"><input type="checkbox" name="i10" value="1" />fasola szparagowa</label> </div><div style="width: 150px; float: left"><label for="11"><input type="checkbox" name="i11" value="1" />frutti di mare</label> <label for="12"><input type="checkbox" name="i12" value="1" />groszek zielony</label> <label for="13"><input type="checkbox" name="i13" value="1" />jabłka</label> <label for="14"><input type="checkbox" name="i14" value="1" />jogurt</label> <label for="15"><input type="checkbox" name="i15" value="1" />kabanosy</label> <label for="16"><input type="checkbox" name="i16" value="1" />kapary</label> <label for="17"><input type="checkbox" name="i17" value="1" />kebab drobiowy</label> <label for="18"><input type="checkbox" name="i18" value="1" />kiełbasa</label> <label for="19"><input type="checkbox" name="i19" value="1" />kiwi</label> <label for="20"><input type="checkbox" name="i20" value="1" />krewetki</label> <label for="21"><input type="checkbox" name="i21" value="1" />kukurydza</label> </div><div style="width: 150px; float: left"><label for="22"><input type="checkbox" name="i22" value="1" />kurczak wędzony</label> <label for="23"><input type="checkbox" name="i23" value="1" />louisiana tabasco</label> <label for="24"><input type="checkbox" name="i24" value="1" />łosoś</label> <label for="25"><input type="checkbox" name="i25" value="1" />majonez</label> <label for="26"><input type="checkbox" name="i26" value="1" />małże</label> <label for="27"><input type="checkbox" name="i27" value="1" />ogórek konserwowy</label> <label for="28"><input type="checkbox" name="i28" value="1" />oliwki</label> <label for="29"><input type="checkbox" name="i29" value="1" />oregano</label> <label for="30"><input type="checkbox" name="i30" value="1" />papryczka jalapenos</label> <label for="31"><input type="checkbox" name="i31" value="1" />papryka</label> <label for="32"><input type="checkbox" name="i32" value="1" />pieczarki</label> </div><div style="width: 150px; float: left"><label for="33"><input type="checkbox" name="i33" value="1" />polędwica z indyka</label> <label for="34"><input type="checkbox" name="i34" value="1" />pomidory</label> <label for="35"><input type="checkbox" name="i35" value="1" />salami</label> <label for="36"><input type="checkbox" name="i36" value="1" />ser feta</label> <label for="37"><input type="checkbox" name="i37" value="1" />ser mozzarella</label> <label for="38"><input type="checkbox" name="i38" value="1" />ser pleśniowy</label> <label for="39"><input type="checkbox" name="i39" value="1" />szparagi</label> <label for="40"><input type="checkbox" name="i40" value="1" />szpinak</label> <label for="41"><input type="checkbox" name="i41" value="1" />szynka</label> <label for="42"><input type="checkbox" name="i42" value="1" />tuńczyk</label> </div><br style="clear: both" /> <input type="hidden" name="search" value="1" /> <input type="submit" value="Wyszukaj pizze" /> <input type="button" value="Wyświetl całe menu" onclick="goToMenu()" /></form> [b] Tak wygląda ta wyszukiwarka w html. Ten kod który podałeś, muszę go dodać do bazy? Pisałem już że zielony jestem .. |
|
|
![]()
|
|
Nie mam siły. Może jesteś zielony, ale porównac kodu tez nie umiesz. Podałem to samo co tutaj jest ... Do bazy dodaj tabele jaką już podawałem wcześniej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zaraz pierw ma być form pod nim skrypt php który ty podałeś....
Mój problem w tej chwili tkwi w tym że nie wiem jak stworzyć tabele NAZWA PIZZY | ROZMIAR | SKLADNIKI ---------------------------------------------- Margerita........| 30...........| oliwki,ser,boczek nic mi to nie mówi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zainstaluj phpmyadmin
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zainstalowałem:)
Wchodze do mojej bazy klikam otwórz tabele, wpisuje nazwe ,,składniki'' w liczna pól 25 (chyba chodzi o liczbę składników(ser, czosnek,cebula i inne)) Teraz mam: Kod Pole TypDokumentacja Długość/Wartości*1 Domyślnie2 Metoda porównywania napisów Atrybuty Null Indeks A_I Komentarze I nie wiem jak to wypełnić.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Masz nawet po sąsiedzku
![]() http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/p...orial_php_mysql Ale się nie chce... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przeczytałem z 10 poradników o tworzeniach tabel żaden nie pomógł.... nie ma napisane jak uzupełniać tabele w phpmyadmin... krok po kroku dla takiej wyszukiwarki:)
Przykład: http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...cja_bazy_danych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Bardzo proszę o dodanie bbcode przez autorów postów.
@bim2 - prawie 1000 na karku i takie coś? Nieładnie ![]() Cytat Przeczytałem z 10 poradników o tworzeniach tabel żaden nie pomógł.... nie ma napisane jak uzupełniać tabele w phpmyadmin... krok po kroku dla takiej wyszukiwarki:) Powiem Ci jedną rzecz, zupełnie bez złośliwości. Nie zrobisz tego w taki sposób. Nie ma przepisu na tabelę dla pizzeri. Na pewno nie zrobisz tego na jednej tabeli. Ja tu widzę relację wiele do wielu pizza_składnik, wiec masz już co najmniej 3 powiązane tabele. Proponuję gruntowne poszerzenie wiedzy na temat baz danych. Mówisz, że czytałeś 10 poradników - widać nic nie zrozumiałeś ![]() Zobacz sobie to: http://web.pertus.com.pl/~stanley/access_pigulka/Relacje.htm Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
@Cysiaczek
Czasami to mi się nie chce bbcode wpisywać. ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Aha tzn pierw muszę zrobić tabele z pizzami a później kolejne tabele przypisując każdej pizzy składniki....
Ale jaką ja potrzebuje tabele....jaki ma być typ jest z 30 do wyboru, długość?, o co chodzi z tym domyślne, metoda porównywania napisów?, atrybuty, null, index, komentarze... Jest jakiś poradnik w którym przeczytam jak to wypełniać bo jeszcze takiego nie znalazłem. |
|
|
![]()
|
|
Poszukaj na internecie poradników.
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:26 |