![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt napisany jeszcze w php4. Po przeniesieniu go na nowy serwer z php5 wywala mi błąd 500. Problem polega na tym, że w skrypcie mam np:
i zmienna ta nie jest wcześniej nigdzie przypisana. Jeśli coś pod tą zmienną podstawię:
to nie ma problemu. Czy da się gdzieś w php.ini ustawić tak, aby można było używać zmiennych bez ich wczesniejszczego przypisania ? Ten post edytował mk83 13.11.2008, 14:04:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 6 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eee, a co w takim wypadku miałaby wyświetlić instrukcja echo ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki kod wygeneruje co najwyżej notice, a na pewno nie błąd 500. No chyba, że konfiguracja serwera jest na swój sposób spaprana...
Czy na pewno w tym tkwi problem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki kod wygeneruje co najwyżej notice, a na pewno nie błąd 500. No chyba, że konfiguracja serwera jest na swój sposób spaprana... Czy na pewno w tym tkwi problem? Tak jak mówisz, bład 500 wynika zapewne z ustawiń serwera, ale problem raczej napewno tkwi własnie w braku wczesniejszego przypisania zmiennej. Stworzyłem plik zawierający tylko kod podany w przykładzie u góry i skrypt się nawet nie odpalił tylko wywalił ten bład 500, zmieniłem go przypisując wczesniej do zmiennej pusty ciąg i skrypt działa. Porównując ustawienia php.ini z php4, udało mi się wyeliminować problem z nieprzypisanymi zmiennymi ustawiając za pomocą ini_set() wartość error_reporting na 2039 (była 6143). Nie mam co prawda pojęcia co to oznacza ale zadziałało. Niestety skrypt który przenosze jest oczywiście duzo bardziej skomplikowany i w dalszym ciągu serwer wywala błąd 500, zamiast jakiego klowiek błędu php. Dalej zapewne jest coś nie tak z konfiguracją php lub samego serwera (ISS). Może ktoś mi poradzić jak ustawić wyświetlanie błędów php zamiast tego błędu 500 ? Ustawiłem też zmienną display_errors na On, również za pomocą php_set() (mam bardzo utrudniony dostep do serwera). Poniżej ustawienia zmiennych z phpinfo():
A może problem znajduje się po stronie ISS a nie samego PHP ? Ten post edytował mk83 14.11.2008, 10:25:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ta zmienna, która nie chce się wyświetlić nie pochodzi przypadkiem z POST czy GET?
|
|
|
![]()
|
|
Nie, ale jak napisałem wyżej ten akurat problem jest "rozwiązany" (albo jak to słusznie napisał mike chwilowo schowany) . Chodzi teraz o to żeby skrypt się odpalał, pokazał jakieś błędy php, a nie błąd 500.
Ogólnie dochodze do wniosku że to raczej nie z ustawiniami PHP jest problem a raczej z samą konfiguracją serwera ISS. Ten post edytował mk83 14.11.2008, 10:41:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) udało mi się wyeliminować problem z nieprzypisanymi zmiennymi ustawiając za pomocą ini_set() wartość error_reporting na 2039 (była 6143). Nie mam co prawda pojęcia co to oznacza ale zadziałało. Zamiotłeś problem pod dywan a nie go rozwiązałeś. To, że komunikat o błędzie nie jest pokazywany to nie oznacza, że błędu nie ma.Taki styl kodowania, sprawia, że skrypty działają wolniej i są pełne błędów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:55 |