![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jak w temacie czyli próbuje zrobić sobie taka galerie, w której niezależnie od tego o jakich wymiarach zdjęcie zostanie dodane będzie miało taki sam rozmiar w miniaturce... Nie wiem czy dobrze myslę ale robię najpierw skalowanie zdjęcia do zadanego rozmiaru i jeśli któryś z boków jest mniejszy lub większy to chcę jeszcze zdjęcie przyciąć... Pomniejszanie już mi działa, problem mam z przycięciem... a więc pomniejszanie konczy się tak:
gdzie $szerokosc, $wysokosc znam z wcześniejszych "obliczen"... I teraz zaczynają się schody... bo jeśli $nowa_szerokosc jest ok a wysokosc jest za duza trzeba by ją przyciąć. A więc przypisuję ostatnią linijkę wcześnijszego kodu do zmiennej:
i dalej
gdzie $przytnij_wysokosc jest juz docelową wysokością. Nie wiem czy dobrze to wogóle wymysliłem i czy to w ogóle może zadziałać a jeśli tak to gdzie może być tutaj błąd bo ogólnie skrypt nie wywala błędów a tak jakby działał do momentu pomniejszania zdjęcia... Potem już tak jakby nic nie wykonywał... Jeśli możecie jakoś mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Na szybkiego z Twojego kodu zrobiłem coś takiego:
Skrypt przycina prostokątny obrazek do kwadratu, tylko wcześniej musisz zadbać o jego pomniejszenie. Mam nadzieję, że coś wyciągniesz z tego kodu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:11 |