![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi.
Jestem początkującym programistą PHP, napisałem prosty skrypt który ma za zadanie przeprowadzić rejestrację na stronie. Wszystko byłoby jak najbardziej ok, ale nie jest bo warunek w którym są polecenia zapytań do bazy nie spełnia się. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest gdyż jak już wspomniałem jestem początkującym w tym temacie. [php] Ten post edytował ecox 4.11.2008, 18:29:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$user_reg_pass = "INSERT INTO `users` (`user_password`) VALUES('.addslashes($login).')";
$user_reg_login = "INSERT INTO `users` (`user_login`) VALUES('.addslashes($password).')"; przyjrzyj sie temu kawalkowi kodu i popraw ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$user_reg_pass = "INSERT INTO `users` (`user_password`) VALUES('.addslashes($login).')"; $user_reg_login = "INSERT INTO `users` (`user_login`) VALUES('.addslashes($password).')"; przyjrzyj sie temu kawalkowi kodu i popraw ![]() Nie jestem pewien co w tych liniach jest źle. Może nawiasy przy tabelach i komórkach, a może funkcja addslashes() jest źle umieszczona. Nawet jeżeli jest to napisane błędnie, to nie zmienia to faktu iż else if nie jest wykonywane. Gdyby było wyplułoby "rejestracja zakończona" - nie wypluwa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz tak
Ten post edytował kefirek 3.11.2008, 21:10:45 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc, problem z wysyłaniem został naprawiony. Jednakowóż mam kolejny bardzo podobny problem z tymże formularzem:
Więc tak: skrypt wysyła do bazy zapytanie i zostaje ono wykonane ale ku mojemu zdziwieniu błędnie wykonane! ![]() Spojrzałem na to i pomyślałem co?! Jakim prawem tworzone są dwa rekordy do każdego pola i dlaczego hasło zapisuje się w polu login a login w polu hasło? Tego nie potrafię zrozumieć. Pozdrawiam Ten post edytował ecox 4.11.2008, 16:34:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież robisz 2 zapytania INSERT - to logiczne, że każde z nich dopisze jeden rekord do bazy.
A czemu na odwrót - bo sam tak napisałeś, żeby do pola login wpisywał hasło a do hasła login ![]() Jednym zapytaniem: INSERT into tabela (login, hasło) values (login, hasło) - jeden rekord (a kolejność też ważna). -------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]()
|
|
Przecież robisz 2 zapytania INSERT - to logiczne, że każde z nich dopisze jeden rekord do bazy. A czemu na odwrót - bo sam tak napisałeś, żeby do pola login wpisywał hasło a do hasła login ![]() Jednym zapytaniem: INSERT into tabela (login, hasło) values (login, hasło) - jeden rekord (a kolejność też ważna). oopss... ale gafę strzeliłem ![]() Widać że lamą jestem w php ![]() Dzięki za pomoc - temat do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:49 |