Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jedna tabela(więcej kolumn) vs 3 tabele (mniej kolumn), projekt bazy
q3d

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
projektując bazę cały czas się waham, co do jej struktury. Powiedzmy że wygląda to następująco:

tabela samochody (w tabeli podstawowe informacje (id, oferujacy_id, status_id, typ_id, model_id, cena...)
Szczegółowy opis planuje zamieścić w dodatkowej tabeli (samochody_info). I teraz pytanie. Czy robić jedną tabelę samochody_info z liczbą kolumn ok 40) czy rozbić to na np. trzy tabele samochody_ciezarowe, samochody_osobowe, samochody_xxx i w tych tabelach umieścić informacje szczegółowe.

Robiąc w jednej tabeli jakieś 30% kolumn nie będzie przechowywało wartości dotyczącej danego samochodu. Natomiast jakoś zgrabniej mi to wygląda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
nevt

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

zdecydowanie rozbić. trzymanie w tabeli pól nie wypełnionych w 30% to nieoptymalne rozwiązanie.
+Quote Post
kaminskp

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Stosujesz w tej tabeli system relacji. Masz może już sposób obsługi tej tabeli.
Jestem tym bardzo zainteresowany.
+Quote Post
q3d

-----

Cytat(kaminskp @ 30.10.2008, 21:02:49 ) *
Stosujesz w tej tabeli system relacji. Masz może już sposób obsługi tej tabeli.
Jestem tym bardzo zainteresowany.

Nie wiem czy to pytanie do mnie? Nie mam jeszcze ustalonej struktury bazy więc ciężko, żebym miał jej obsługę. Główna tabela posiada id jako klucz podstawowy, a tabele ze szczegółowymi informacjami jako klucz podstawowy będą miały tę samą wartość pod nazwą samochod_id.

W tabeli samochody mam tylko praktycznie powiązania do innych tabel user_id, type_id, province_id, district_id, status_id, itd... nie wiem czy dobrze ale jak mądrze wygląda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:23