![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Problem jest następujący: próbuje dodać do komponentu remository joomli(seria przed 1.5) sortowanie plików po ocenie zamiast po id. Domyślnie jest możliwe sortowanie po id, nazwi, ilośc pobrań i dacie dodania. Z tym nie ma problemu, bo wszytskie te dane znajdują się w jednej tabli, order by i po sprawie. Natomiast spory problem rodzi się przy próbie sortowania po ocenie. Oceny sa w innej tabeli( jos_downloads_log) niż pliki (jos_downloads_files), w dodatku tabela ta nie zawiera tylko i wyłącze ocen, ale także inne, bliżej nieokreslone dla mnie dane. Oceny mają w tabeli jos_downloads_log i kolumnie type wartość 3, natomiast pole value okeśla wagę głosu, pole fileid id pliku do jakiego głos się odnosi. Próbowałem to zrobić tak:
ale nie daje to czekiwanych rezultatów, zwraca tylko wyniki które mają (jos_downloads_log.type = 1. Nie wiem, czy nie przekombinowałem z tym złączeniem, na początku był zamysł, aby pobierać wartość oceny jako jedno z pól i potem to sortować wg. tego, ale nic z tego. Wydaje mi się, że zrobienie tego po stronie sql jest po prostu fizycznie niemozłiwe, swoją drogą cała bada danych tego ledwo się trzyma kupy, ale ma to być tylko rozwiązanie tymczasowe. Czy istnieje jakiś sposób na sortowanie wg. podanego warunku? Ten post edytował elektrrrus 27.10.2008, 20:31:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest to jak najbardziej wykonalne w MySQL i niespecjalnie skomplikowane...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje bardzo za pomoc, ale to nie daje oczekiwanych rezultatów.
Podane zapytanie zwraca mi tylko jeden rekord i mam dodatkowo problem przy takim zapytaniu w wybraniu rekródw o published = 1 i containerid = 5. Próbowałem sam pokombinować z podanym zapytaniem, ale nic sensownego nie uzyskałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wnioski są proste... albo oceniony jest tylko jeden plik albo źle opisałeś strukturę danych... na moich tabelach o strukturze jak opisałeś zapytanie działa poprawnie...a korekta na dodatkowy warunek jest banalna, jaki problem?
|
|
|
![]()
|
|
Plików z oceną jest więcej, z tego co pobieżnie naliczyłem ok. 40.
Być może napisałem źle strukturę danych, spróbuje to wyjaśnić jeszcze raz. Mam dwie tabele: jos_downloads_files, który ma interesujące pola: id, container, published jos_downloads_log, zawierający: fileid - odniesnie do pliku type - jeśli ma wartośc 3 jest głosem na plik vote - zawiera liczby od 1 do 5 będące oceną. Problem: wyciągnięcie wszytskich danych z tableli jos_downloads_files, posortowanych po średniej z wszytskich ocen jaki ma plik, także pliki bez oceny maja być wyciągnięte. Ten post edytował elektrrrus 27.10.2008, 22:04:05 |
|
|
![]()
|
|
Cytat natomiast pole value okeśla wagę głosu a teraz: Cytat vote - zawiera liczby od 1 do 5 będące oceną wiesz już co trzeba poprawić? jeżeli nie, to pomogę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
arghhhh (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif)
Zgłupiałem już, przepraszam, bo wprowadziłem w błąd niechcący, chociaż czytałem to co pisze dwa razy to i tak napisałem źle. Nie ma pola vote, jest tylko value. Może dla jasności sytuacji oto pełny zrzut struktury obu tabel: jos_downloads_files:
jos_downloads_log:
Dziękuje za dotychczasową pomoc i przepraszam za zamieszanie. Ten post edytował elektrrrus 27.10.2008, 22:39:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo
|
|
|
![]()
|
|
Drugie z proponowanych przez osiris-a po dodaniu where na containerid zadziałało.
Dziękuje bardzo za pomoc . Mimo wszytsko w nowej wersji kodu chyba zastanowie się nad dodaniem kolumny z wagą głosu do tabeli z plikami, kolumna z głosem byłaby aktualizowana wyzwalaczem przy kazdym oddaniu głosu. Wydaje mi się, że to będzie wydajniejsze rozwiązanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:39 |