![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam posiadam taki kod:
Kod function logowanie() { if($_SESSION['logowanie'] == 'poprawne') { $string = '<form action="'.getenv(REQUEST_URI).'" method="post">'; $string .= ' <input type="submit" name="wylogowanie" value="Wyloguj" />'; $string .= '</form>'; } else { $string = '<form action="'.getenv(REQUEST_URI).'" method="post">'; $string .= ' <ul style="list-style-type: none; margin: 0; padding: 0;">'; if(isset($_SESSION['logowanie'])) $string .= '<li>'.$_SESSION['logowanie'].'</li>'; $string .= ' <li>Login: <input type="text" name="login" /></li>'; $string .= ' <li>Haslo: <input type="password" name="haslo" /></li>'; $string .= ' <li><input type="submit" name="logowanie" value="Logowanie" /></li>'; $string .= ' </ul>'; $string .= '</form>'; } return $string; } Problem polega na tym ,że nie wiem jak to rozdzielić żebym nie pisał echo logowanie ; tylko wyloguj i loguj w różnych miejscach. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
To rozbij to na 2 osobne funkcje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak kombinowałem i teraz się zaplątałem w tym jak próbowałem to mi if nie działo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pokaż jak próbowałeś - gotowca nie dostaniesz (przynajmniej ode mnie).
|
|
|
![]()
|
|
np.
Kod function wyloguj()
{ if($_SESSION['logowanie'] == 'poprawne') { $string = '<form action="'.getenv(REQUEST_URI).'" method="post">'; $string .= ' <input type="submit" name="wylogowanie" value="Wyloguj" />'; $string .= '</form>'; } return $string; } function logowanie() ( else { $string = '<form action="'.getenv(REQUEST_URI).'" method="post">'; $string .= ' <ul style="list-style-type: none; margin: 0; padding: 0;">'; if(isset($_SESSION['logowanie'])) $string .= '<li>'.$_SESSION['logowanie'].'</li>'; $string .= ' <li>Login: <input type="text" name="login" /></li>'; $string .= ' <li>Haslo: <input type="password" name="haslo" /></li>'; $string .= ' <li><input type="submit" name="logowanie" value="Logowanie" /></li>'; $string .= ' </ul>'; $string .= '</form>'; } return $string; ) Ten post edytował ArturEales 23.10.2008, 08:41:23 |
|
|
![]()
|
|
Pierwsza wygląda na ok. Druga jest kompletnie źle napisana.
if (warunek) <- warunek spełniony else <- warunek nie spełniony W takim razie drugą funkcję można napisać tak:
// Edit: Jeszcze przydałoby się w obu funkcjach przypisanie pustego ciągu do $string przez warunkiem aby w razie jego nie spełnienia zwrócić pusty ciąg. Ten post edytował phpion 23.10.2008, 08:53:19 |
|
|
![]()
|
|
ok po drobnej walce z nawiasami działa...Wielkie dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:39 |