![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taką sytuację:
W bazie mam 2 tabele: newsy i kategorie newsów wpisy w news mają pole id,kat_id,tresc Czy można 1 zapytaniem pobrać listę kategorii i jednocześnie do każdej z nich podać sumę newsów? Póki co mam zrobione tak, że w pętli dla każdej kategorii daję COUNT wpisów po id ale to daje sporo zapytać. Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie najszybszym możliwym sposobem uzyskania ilości newsów danej kategorii jest dodanie do tabeli kategorie kolumny odpowiedzialnej za zliczanie newsów. Przy dodaniu/usuwaniu newsów będziesz musiał zadbać o odpowiedni update i po wszystkim.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bohddah85 nie efektywne zmusza do stworzeni dwóch dodatkowych funkcji.
@robos85 Da się oto zapytanie:
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakoś mniej więcej tak ogólnie dołączasz tabelę newsów z warunkiem n.id_news=k.kat_id i liczysz ile ich ma właśnie takie warunek LEFT JOIN daje to że jak kategoria nie ma jeszcze żadnego news-a to będzie tam 0 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakoś mniej więcej tak ogólnie dołączasz tabelę newsów z warunkiem n.id_news=k.kat_id i liczysz ile ich ma właśnie takie warunek LEFT JOIN daje to że jak kategoria nie ma jeszcze żadnego news-a to będzie tam 0 To mi tylko daje ilość dla pierwszej kategorii, reszty nie zlicza pomimo iż są tam wpisy ilosc pokazuje sumę wszystkich newsów - ale zamiast listy kategorii mam tylko nazwę pierwszej Ten post edytował robos85 20.10.2008, 21:12:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo brakuje na końcu
szkoda, że nie skorzystałeś z mojego zapytania jest oprawne i sprawdzone -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:51 |