![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o podpowiedź, jak ugryźć problem: wyświetlanie losowego rekordu z bazy, raz dziennie, czyli od północy do północy przez 24h (albo raz w tygodniu,miesiącu,itp).
Dzięki z góry -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W nocy odpalasz crona, losuje Ci randem liczbę, zapisujesz ją do bazy i wyświetlasz rekord WHERE liczba=$liczbazbazy
Ten post edytował Maxik 17.10.2008, 14:23:14 -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
--Pitter-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Od razu mówie że nie wiem czy to będzie działać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W nocy odpalasz crona, losuje Ci randem liczbę, zapisujesz ją do bazy i wyświetlasz rekord WHERE liczba=$liczbazbazy Dzięki za odpowiedź, a może tak: 1. w czasie pierwszej po północy odsłony strony skrypt losuje rekord i zapisuje wynik(z datą) do innej bazy czy gdziekolwiek, 2. przez następną dobę , do północy, skrypt sprawdza czy aktualna data = data z rekordu, i jesli tak to wyswietlany jest rekord 3. po północy pkt.1 Co o tym sądzicie? Bo z Cronem będzie cieżko... :-/ A może w MySQL są jakieś dedykowane rozwiązania? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z Cronem jest prosto, są strony które oferują crona za darmo, wykonują Ci skrypt co określony czas(np. http://www.cronjobs.org/ )
Ustawiasz oddzielne zadanie dla crona i sprawdzasz IP, żeby nikt nie zrobił Ci psikusa. Zrobienie czegoś takiego jest bardzo proste -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tez bym byl za cronem a zapytanie bym tak napisal:
Kod SELECT * FROM przykladowa_tabela ORDER BY RAND() LIMIT 1 ah i zapytanie te nie bedzie wydajne dla duzych baz danych (kilkanascie tys. rekordow) Ten post edytował JarCzeS 17.10.2008, 14:41:27 |
|
|
![]()
|
|
Z Cronem jest prosto, są strony które oferują crona za darmo, wykonują Ci skrypt co określony czas(np. http://www.cronjobs.org/ ) Ustawiasz oddzielne zadanie dla crona i sprawdzasz IP, żeby nikt nie zrobił Ci psikusa. Zrobienie czegoś takiego jest bardzo proste Próbowałem już z cronem, hosting mam taki, ze wszystko musi przechodzic przez administratora. Nie lubię tak :-) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
JarCzes, ale to wylosuje Ci inny rekord za każdym wywołaniem zapytania, a tu chodzi o wylosowanie raz na dobę.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje rozwiązanie bez crona wydaje się sensowne
![]() -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z cronem mozesz zrobic tak(nie gwarantuje ze bedzie dzialalo nie sprawdzalem kodu pisze z pamieci):
warunkiem jest oczywiscie ze ktos wejdzie na strone po 23 kazdego dnia Ten post edytował JarCzeS 17.10.2008, 14:53:24 |
|
|
![]()
|
|
Takie coś napisałem, wieczorem będę sprawdzał, jak myślicie zadziała ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
troche to chaotyczne ale mam nadzieje ze zadziala
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak zrobiłem i sprawdzałem - działa. Pewnie rozwiązanie z cronem jest normalniejsze, ale jak sądzicie, tak też można? Czy to w złym stylu? (uczę się php i mysql :-))
Pozdrawiam
edit: źle działa - problem z duplikatami ($zapytanie2) :-| poprawiam, teraz chyba jest OK:
Nie działa :-| tak też nie działa...
help! Jak pobrać z jednej tabeli 'id' taki aby nie było go w drugiej tabeli, po to by go do niej wprowadzić ? Ten post edytował kleszczoscisk 17.10.2008, 18:30:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
za linijka
dodaj
zobaczy co mu nie pasuje Robiłem :-) Błędów nie ma , zapytanie chyba jest OK ale nie wyklucza dodawania duplikatów. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:56 |