![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: nowy sącz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
proszę o podpowiedź jak stworzyć dynamiczny upload zdjęć. Użytkownik ładuje zdjęcie i od razu wyświetla się mu ono na stronie. Chociaż kierunek,w którym powinnam iść.... Ten post edytował eki 30.09.2008, 09:38:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 1 Dołączył: 31.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
raczej nie dostaniesz gotowego rozwiazania, ale proponuje zapoznac sie z
http://xajaxproject.org/wiki/Xajax_0.2:_Ti...ks:_File_Upload Dluga droga potzrebna ci bedzie klasa do obrobki zdjec oraz wiedza z zakresu Ajaxa. Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o mintajax i wszystko będzie jasne. Prześlesz formularz za pomocą tej klasy i potem wyświetlisz w otpowiednim miejscu odpowiedź z pliku poczytaj zrozumiesz
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: nowy sącz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak, wiem, ajax...
![]() ale samym js-em nie da się tego zrobić? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety Ajax jest potrzebny do wysłania zdjęcia (o ile go jeszcze obrabiamy i wprowadzamy do bazy) z formularza do skryptu php.
Js potrzebne jest tylko (a bardziej HTML DOM) do wyświetlenia tego od razu na ekranie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba, że robisz to z przeładowaniem strony to php wystarczy i wyświetlenie ostanio dodanego zdjęcia do bazy
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
jak zrobić przeładowanie?właśnie nigdzie nie mogę na to natrafić
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeładowanie wygląda w ten sposób, że:
Jesteś aktualnie na stronie gdzie się upload'uje obrazek tak ? Wiadomo jednak, że po submit trzeba gdzieś przejść (do jakiegoś skryptu który odbierze dane z formularza). W tym skrypcie nie wiem tworzysz miniaturki robisz co chcesz, dodajesz do bazy i wysyłasz header z Location: upload.php i np. w sesji dodajesz tylko ID zdjęcia w bazie które ostatnio dodałeś. Potem sprawdzasz czy ta zmienna sesyjna z ID jest i wtedy zamiast sam formularz, wyświetlasz jeszcze obrazek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 1 Dołączył: 11.02.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Niestety Ajax jest potrzebny do wysłania zdjęcia" - raczej sie tak nie da..
Ajaxem nie zrobisz upload-u pliku ![]() Ja to zrobiłem tak: Formualrz wysyłam w ramce 1x1 której nie widać ![]() ![]() Wszystko wyglada fajnie i abrdzo dynamicznie.... |
|
|
![]()
|
|
""Niestety Ajax jest potrzebny do wysłania zdjęcia" - raczej sie tak nie da.. " Czym jest zdjęcie ? (polecam sprawdzić np. w php za pomocą echo "plik.jpg"
|
|
|
![]()
|
|
sanchoo,a jesli formularz ma wiecej skladnikow niz samo ladowanie zdjec?? jest tresc i zdjecia,teraz ktos laduje zdjecie i juz je widzi,ale ma caly czas widoczny tekst ktory edytuje. w takim wypadku wyjdzie to twoje rozwiazanie??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby przeładować stronę wystarczy dać nagłówek w formularzu:
aby sprawdzić czy wysłano formularz
i dajemy taki skrypt który kiedyś korzystałem
sprawdź nawiasy. to są fragmenty ale wystarczy połączyć do formularza i powinno działać Ten post edytował Chrom 30.09.2008, 10:56:52 |
|
|
![]()
|
|
jeszcze jedno mam pytanie - mozna umiescic formularz w formularzu??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co?
wszystko prześlesz za pomocą jednego Ten post edytował Chrom 30.09.2008, 11:01:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 1 Dołączył: 11.02.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@eki, ja to tak dokladnie zrobilem
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:13 |