![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w tytule, załóżmy że mam tabelę `users` i każdy rekord = 1 użytkownik;
Chciałbym dodać opcję znajomych, jak np. na naszej-klasie, ale nie wiem za bardzo jaką tabelę stworzyć, czy też może wystarczą jakieś dodatkowe kolumny... Co o tym myślicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dodatkowa tabela, ktora bedzie trzymala powiązanie kto jest czyim znajomym:
Kod tabela znajomi: id_user1 id_user2 gdzie id_user1 i id_user2 to id z tabeli users. W ten sposob wiesz kto jest czyim znajomym -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 18 Dołączył: 28.04.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko wtedy trzeba zapamiętywać relacje w dwie strony
że A jest znajomym B i B jest znajomym A |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@hateman no co ty. przyjrzyj sie temu jeszcze raz
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
To chyba logiczne bo nie ma chyba takiej sytuacji że A jest znajomym B ale B nie jest znajomym A
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jak user nr 1 dodaje usera nr2, i tamten to zaakceptuje, to należy stworzyć 2 rekordy ?
id usera 1 => id usera 2 id usera 2 => id usera 1 Czy po prostu jeden, ale za to przy odczycie znajomych pobierać id usera występujące przynajmniej w jednej z kolumn? |
|
|
![]()
|
|
jeden rekord. Jeden wpis daje nam informacje o obu znajomych
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 18 Dołączył: 28.04.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby pobrać znajomych użytkownika o id=1 robisz zapytanie:
i otrzymasz listę userów, których ten user dodał do swoich znajomych oraz tych, którzy jego dodali do znajomych. no a pozniej co? dostaniesz array'a z id_user1 i id_user2 i musisz sprawdzać który z nich to nasz "1" dużo zbędnych operacji :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Odkopię troszkę temat, bo nie wiem jak mam skonstruować to zapytanie żeby otrzymać tylko id userów którzy są znajomymi usera o podanym id.
Mam już SELECT * FROM `gal_znajomi` WHERE `id_user1` =1 OR `id_user2` =1 Ale jak wyciągnąć tylko id userów różnych niż 1? Ten post edytował cycofiasz 29.11.2008, 21:56:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:26 |