![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 13 Dołączył: 20.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy ktoś mi napisze, skąd wziąć bądź jak stworzyć pliki polskich fontów do FPDF? próbowałem tworzyć tak jak w różnych tutorialach napisali ale ciągle nie wszystkie są odpowiednio wyświetlane (np. brak 'ś' i 'ż')
z góry dzięki za odpowiedzi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 18 Dołączył: 28.04.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo jeszcze zależy w jakim kodowaniu masz zapisane w pliku który tworzy pdf'a
jeżeli nie masz ś to pewnie masz kodowanie iso-8859-2 a plik zapisujesz pod windowsem Jak będziesz zaczytywał dane z bazy z kodowaniem latin2 albo z formularza ze strony z tm samym kodowaniem jak ta co generuje pdf'a to będzie ok Jak klepiesz ręcznie to albo wklejaj odpowiednie znaczki (np ś=¶) albo zarzuć do gżegżółki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 13 Dołączył: 20.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kodowanie plików (tego z formularzem i tego, który tworzy pdfa) to iso-8859-2, takie samo jak czcionki. a mimo to i tak nie ma wszystkich znaków.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat: generowanie_plikow_pdf__polskie_czcionki <- do poczytania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
już sobie poradziłem konwertując tekst gżegżółką.
teraz mam pytanie: czy będą problemy jeśli będę chciał umieścić w tym PDFie dane z bazy, w której mam kodowanie utf8_general_ci? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno być problemu o ile plik php jest w iso. W razie gdyby jednak problemy się pojawiały wystarczy dla wszystkich wyników zrobić konwertowanie za pomocą iconv z utf8 do iso i gotowe.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:47 |