![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Chciałbym abyście mi wytłumaczyli pewien proces. 1. Tworze formularz w utf8 w dreamweaverze cs3. (wyświetla się w przeglądarce poprawnie) 2. Dane przesłane przez post wyświetlają się na stronie poprawnie 3. Wrzucam to do bazy (wszędzie ustawione kodowanie utf8) i pojawiają się krzaczki w bazie. 4. Wrzucam to z bazy na stronę i wyświetlane jest poprawnie Teraz zmieniam: Ustawiam SET NAMES utf8 przy wrzucie do bazy - wyświetlane jest poprawnie w bazie z kolei na stronie są krzaczki. Ustawiam SET NAMES utf8 przy zrzucie z bazy - i w bazie i na stronie wyświetlane są poprawnie znaki. Teraz pytanie. Czy takie kombinowanie z SET NAMES jest konieczne? Czy może robię coś niepoprawnie? Pozdrawiam Greg Ten post edytował greg606 14.09.2008, 15:49:24 |
|
|
![]() |
--ghost-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
U mnie rozwiązał się problem po tym, jak po każdym nawiązaniu połączenia (mysql_connect) i wybraniu bazy danych (mysql_select_db) ustawiam kodowanie na LATIN2. ( Domyślnie baza danych ma ustawie inne kodowanie ). Metodę porównywania napisów w bazie danych mam ustawioną na latin2_general_ci. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli generalnie postąpiłeś podobnie jak ja. Po co używasz latin2?
|
|
|
--ghost-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Po co używasz latin2? Jak używałem utf8 to miałem krzaczki w bazie danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jak wyżej. Zamykam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:38 |