![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jestem bardzo początkującym użytkownikiem Symfony oraz raczkuje w programowaniu obiektowym Korzystam w tej chwili z paru stron dla przedszkolaków typu "napisz to a wyjdzie tamto" Przeglądam w tej chwili Dokumentacje na "trac-symfony...." mój pierwszy project. Problem mam taki. Założyłem projekt aplikacje stworzyłem bazę i tabele i przy poleceniu "php symfony.php propel-generate-crud frontend post Post" pojawia mi się błąd Fatal error: Cannot redeclare class databasemap in c:\php\propel\runtime\classes\propel\map\DatabaseMap.php on line 47 Proszę o pomoc co z tym zrobić PS Co ciekawe polecenie działa na sf_sandbox. Ale przy przeglądaniu strony http://localhost/sf_sandbox/web/frontend_dev.php/post wywala tyle błędów że się w oczach mieni Czekam na pomoc Ten post edytował sebusiek 13.09.2008, 20:03:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 10 Dołączył: 16.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
symfony cc i powiedz czy dalej masz błędy. Poza tym możliwe, że schema.yml masz walnięte.
Z której wersji sf korzystasz? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak dalej mam błędy
Symfony wersja 1.1.1 "schema.yml" propel: weblog_post: _attributes: { phpName: Post } id: title: varchar(255) excerpt: longvarchar body: longvarchar created_at: weblog_comment: _attributes: { phpName: Comment } id: post_id: author: varchar(255) email: varchar(255) body: longvarchar created_at: PS z błędami wyświetlanymi z sf_sandbox już sobie poradziełem nie mógł się połączyć z bazą danych [email="user@localhost"]user@localhost[/email] itd; mimo wpisania prawidłowych danych. Problem był w pliku databases.yml Standartowo sf_sandbox miał słowo kluczowe database i dalej wiadomo. Zmieniłem na dsn: i poszło W dalszym ciągu nie wiem dlaczego w czystym projekcie Symfony nie działa mi "CRUD" a sandboxie działa może to coś z konfiguracją Symfony ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 10 Dołączył: 16.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
schema.yml zawiera poprawne spacje? wklejaj następnym razem w tag {code}.
Hmm... na pewno przeprowadziłeś poprawną instalację symfony? Bo coś mi się wydaje, że skopiowałeś sam biblioteki do projektu symfony. Robiłeś jakieś symfony freeze, albo coś? podaj zawartość /config/config.php |
|
|
![]()
|
|
Chyba w schema.yml jest wszystko ok. Bo chodziły komendy symfony-propel-build-model ....build-sql ....insert-sql tylko
propel-generate-crud itd... nie poszła To jest listing config.php z aplikacji <?php // symfony directories $sf_symfony_lib_dir = 'C:\php\pear/symfony'; $sf_symfony_data_dir = 'C:\php\pear\data/symfony'; a to z sf_sandbox <?php // symfony directories $sf_symfony_lib_dir = dirname(__FILE__).'/../lib/symfony'; $sf_symfony_data_dir = dirname(__FILE__).'/../data/symfony'; Jeśli chodzi o instalację przeprowadziłem od nowa począwszy od serwera Apache, php, Mysql'a Pear'a zrobiłem jakieś go-pear.bat a później dołączyłem kanały symfony i zrobiłem instalkę pear install symfony/symfony Ale to było wczoraj bo dzisiaj zacząłem się bawić tym pear'em bo też pomyślałem ze coś z tą instalacją może być nie tak. Niestety tak pewnie zagmatwałem że teraz mało co chodzi. Ja wogóle coś mało rozumiem z tej instalacji i co tak właściwie jest potrzebne do tego Symfony. Jakiś Propel, jakiś Creole, phing. Może jest jakaś jedna instalka dla przedszkolaków typu "setup" ale ja takiej nie znalazłem Dzięki za odpowiedzi i czekam dalej na pomysły |
|
|
![]()
|
|
http://www.symfony.pl/dokumentacja/uruchamianie_symfony
popatrzyłem się na Twoją ścieżkę z pierwszego posta: c:\php\propel\runtime\classes\propel\map\DatabaseMap.php Coś dziwne, to się pojawia w projekcie symfony? Czy przypadkiem nie instalowałeś sam Propela, Creole, etc.? Symfony po instalacji z pear zawiera wszystkie potrzebne biblioteki, nie musisz sam nic kombinowac. Popatrz się dokładnie co pokazuje symfony propel-build-model, bo pod windowsem nie ma kolorków w konsoli i błędów za bardzo nie widać. Ten post edytował Exek 14.09.2008, 21:21:00 |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście taka linijka "...c:\php\propel\runtime\classes\propel\map\DatabaseMap.php..."
była, bezwzględne odwołanie do katalogu a nie takie np:jak w tym pliku config.php z sandboxa. I cytuję :Czy przypadkiem nie instalowałeś sam Propela, Creole, etc.? Jakbyś zgadł. Korzystałem ze strony www.gajdaw.pl myśląc że te biblioteki instaluje się osobno. Jeśli chodzi o błędy przy propel-buil-model to teraz już nic nie "łazi" bo wczoraj bawiłem się z tym całym pear'em i wszystko się schrzaniło, więc teraz wypada mi zainstalować wszystko od początku ale dla pewności: Instaluję php z normalnej instalki i żadnego propela i creola nie dodaję czy tak? ![]() a później robię go-pear.bat i doczepiam kanał symfony i instaluję i nic więcej? ![]() Dzięki czekam na odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak, jakbyś miał jeszcze jakieś problemy to pisz.
|
|
|
![]()
|
|
A więc zainstalowałem wszystko jeszcze raz korzystając z WAMP'a później pear'a i symfony z kanału
I teraz mam taki błąd przy poleceniu " symfony propel-generate-crud frontend post Post": Fatal error: Class 'PostForm' not found in D:\wamp\bin\php\php5.2.6\PEAR\symfony\generator\sfAdminGenerator.class.php on line 722 Co ciekawe ten sam błąd pojawia się na komputerze z UBUNTU (oczywiście ścieżki bezwzględne są inne ale to wiadomo plik php ten sam i linia ta sama) Może nie dałem jakiejś komendy albo coś innego ...ale postępuję zgodnie z instruktarzem na stronie Mamy już więc jakąś regularność. Czekam na odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
symfony propel-build-model
i symfony cc bo chyba o tym zapomniałeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zapomniałem ale dalej kicha...
Zauważyłem jednak pewien błąd przy build-model mianowicie [propel-om] Could not perform XLST transformation. Make sure PHP has been compiled/configured to support XSLT. ale rozszerzenie w php.ini extension=...xsl.dll mam włączone może tu jest jakiś myk? ![]() Hej Exec jesteś tam masz jakieś pomysły dalej a może ktoś inny się zainteresuje bo chciałbym coś zrobić z tym Symfony a dalej piszę strukturalnie. Dzięki czekam na jakąś wiadomość |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!!!
sprawdź czy masz na pewno w php-ie włączoną bibliotekę xsl a jeśli nie to porównaj wersje php i ściągnij do właściwej odopiednią *.dll-kę Pozdr, |
|
|
![]()
|
|
Zaktualizowałem php na ubuntu już nie pojawia się błąd związany z biblioteką XSLT ale
ten błąd: Fatal error: Class 'PostForm' not found in /usr/share/php/symfony/generator/sfAdminGenerator.class.php on line 722 dalej jest. Stworzyłem nowy projekt od początku i dalej to samo. Pokaże może mój schema.xml <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <database name="propel" defaultIdMethod="native" noxsd="true"> <table name="weblog_post" phpName="Post"> <column name="id" type="integer" required="true" primaryKey="true" autoIncrement="true" /> <column name="title" type="varchar" size="255" /> <column name="excerpt" type="longvarchar" /> <column name="body" type="longvarchar" /> <column name="created_at" type="timestamp" /> </table> <table name="weblog_comment" phpName="Comment"> <column name="id" type="integer" required="true" primaryKey="true" autoIncrement="true" /> <column name="post_id" type="integer" required="true" /> <foreign-key foreignTable="weblog_post"> <reference local="post_id" foreign="id"/> </foreign-key> <column name="author" type="varchar" size="255" /> <column name="email" type="varchar" size="255" /> <column name="body" type="longvarchar" /> <column name="created_at" type="timestamp" /> </table> </database> Model buduje się prawidłowo, tworzy polecenia sql prawidłowo zapisuje do bazy tabele prawidłowo a tym CRUD'em dalej nic. Ręce opadają Czekam dalej na pomysły |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem błąd, który otrzymujesz jest bardzo sugestywny ale jeśli masz problem to postaram się pomóc.
Czy użyłeś polecenia Kod symfony propel:build-all czy każde polecenie osobno? Jeśli osobno to wykonaj jeszcze polecenie Kod symfony propel:build-forms Staraj się na przyszłość pliki yaml wrzucać w znacznik code, w obecnej postaci są wyjątkowo nieczytelne. |
|
|
![]()
|
|
Sugestywny może tak a nawet na pewno dla Tych co się znają
no jakaś tam klasa nie jest zdefiniowana w jakimś tam pliku w danej linii, tylko że w żadnych tutorialach nie jest opisane co trzeba zrobić jak nie wyjdzie. Tym bardziej że postępuję linijka w linijkę po kroczku za tymi przykładami ze strony trac.symfony...itd. Np: jak dodać taką klasę i dlaczego. Takich poleceń jak "symfony propel:build-form " nikt nigdzie nie sugerował W każdym razie jestem o parę kroków do przodu coś tam zaskoczyło tylko teraz wyrzuca ten sam błąd kiedy odwołuję się do strony: http://localhost/sfdemo/web/frontend_dev.php/post i chcę edytować rekord bądź tworzyć nowy "create" Fatal error: Class 'PostForm' not found in D:\wamp\www\sfdemo\apps\frontend\modules\post\actions\actions.class.php on line 20 jest tylko inna linijka. Przeglądałem ten plik actions.class i rzeczywiście jest odwołanie do tej metody czy tam klasy ale to ja mam ją stworzyć? czy jak sugeruje tutorial te metody są gotowe "a priori", a jeżeli są to może w jakichś modułech których nie widać z poziomu tego pliku (ja chyba dostanę oczopląsu). Czekam i dzięki za zainteresowanie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc jest to opisane, tylko Ty korzystasz z wersji 1.1 a tutorial pewnie do wersji 1. Tutaj masz dla wersji 1.1 http://trac.symfony-project.org/browser/do...rst-project.txt
Oczywiście, możesz od razu zrobić build-all i będziesz miał formularze. Nie wiem czy po zbudowaniu formularzy wyczyściłeś cache. Jeśli tak i nadal nie działa to jest to strzelanie w ciemno, ale zacznij od sprawdzenia czy w ogóle masz tą klase w lib/form. |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście zapomniałem o "symfony cc". Na razie wszystko chodzi
Już podziękowałem za posta. Widać że moje problemy są wynikiem niedouczenia obiektówki i symfony Zacznę zawracać głowy mądrzejszym po przeczytaniu dokumentacji Dziękuje bardzo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:33 |