![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Doł±czył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłby kto¶ wychwycić ewentualne błedy w zabezpieczeniu takiego formularza? Pytania w komętarzach:
Sprawdzanie:
Jak można w metaznakach ograniczyć możliwo¶ć zrobienia tylko jednej spacji ? Ten post edytował !*! 13.09.2008, 03:29:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Doł±czył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do danych z selecta, ja osobi¶cie wymuszam na nich typ (jeżeli s± liczbowe, jeżeli również tekstowe, to filtruje), żeby kto¶ mi jakim¶ cudem nie przesłał czego¶ innego...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Doł±czył: 19.04.2006 Sk±d: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raz robisz ereri, raz pregi - zdecyduj się! Najlepiej dzi¶ robić wszystko na pregach.
Standardowo walidujesz: - usuwasz kod HTML (htmlspecialchars, striptags) - usuwasz niedozwolone znaki (addslashes) I robisz tak DLA KAŻDEGO elementu tablicy post (nieważne, czy select czy radio) - co z tego, że na stronie masz selecta - to tylko interpretacja przegl±darki. Ja Ci mogę przez http wysłać tablicę $_POST['dzien'] zawieraj±c± "urabura" od razu na serwer. Pola: imię - pierwsza litera duża, reszta małe, maksymalnie jedna spacja, minimum 3 znaki maksimum 20 - tak, żeby walidowało tylko imiona typu "Jan Maria" etc. nazwisko - podobnie jak imię, tylko zamiast spacji my¶lnik email - wiadomo - dodatkowo możesz dać listę akceptowalnych domen, np. @ab.cl, @qw.er data - sprawdzaj, czy data jest poprawn± dat± gregoriańsk± (checkdate) kraj i województwo - pierwsza litera duża etc - ja bym dał tu wybór z pola select albo chociaż sprawdzanie w bazie (czy kraj to nie jest ABC) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Doł±czył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, wyszło co¶ takiego:
Teraz jest to odpowiednio zabezpieczone? I nie ma prawa wysłać czego¶ niechcanego do bazy? echo dałem sobie aby sprawdzić czy jest dobrze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:31 |