![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Posiadam od pół roku serwer dedykowany w ovh. Dotychczas wszyystkie strony www były uruchamiane w postaci http://xx.xx.xx.xx/nazwa Jednak przyszedł czas na zakup domeny. Zrobiłem to również w OVH. Teraz mimo intensywnego googlowania - dwa wieczory - nie potrafię tak skonfigurować serwera, żeby po wpisaniu nazwy domeny w przeglądarce wyświetlił stronę umieszczoną w odpowiednim folderze. Dopisywałem do pliku httpd.conf virtualserver, i tam domenę, ale nic z tego, nie wiem, gdzie jeszcze trzeba to zrobić. Myślę, że gdzieś w necie jest napisane krok po kroku jak to pod linuxem zrobić, jednak ja do tego nie potrafię dotrzeć. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czy DNS'y są skonfigurowane? Tzn. czy domena prowadzi do jakiegoś folderu na Twoim serwerze? Czy w ogóle nigdzie?
Jeśli nigdzie, to wina DNS'ów. Jeśli prowadzi do jakiegoś folderu na Twoim serwerze, ale chcesz go zmienić, to zawsze jakimś rozwiązaniem (przynajmniej tymczasowym) jest mod_rewrite i RewriteBase -> http://sf.jogger.pl/2007/05/02/mod-rewrite-w-przykladach/ Ten post edytował sowiq 10.09.2008, 21:39:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda to tak:
Oto lista serwerów DNS przypisanych do domeny Nazwa serwera DNS ks356274.kimsufi.com oraz ns.kimsufi.com - jednak serwery dns ovh to dns11.ovh.net i ns11.ovh.net domena jest zarządzana przez mój serwer dedykowany udało mi się ustalić, ze powinienem skonfigurować dns na moim serwerze. Podobno należy to zrobić w pliku /etc/resolv.conf, ale czy to wszystko? Ten post edytował pawel1812 11.09.2008, 00:34:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Za drobną opłatą jestem skłonny skonfigurować tego Apache'a. Kontakt: d3x@vilo.eu.org lub GG: 6052671 |
|
|
![]()
|
|
Problemem faktycznie była konfiguracja DNSów, nie były skonfigurowane nigdzie. Whois podaje ns.kimsufi.com (213.186.33.80) oraz ks356274.kimsufi.com (91.121.141.32). Zainstalowałem BIND8 i wygenerowałem pliki konfiguracyjne za pomocą Webmina. Niestety, wygląda na to, że coś jest nie tak, bo host nie jest odnajdywany po poleceniu
Kod /usr/sbin/host -t mx example.net Jeszcze nic z konfiguracją apache nie robiłem. Jeśli ktos by znalazł co robię źle to byłbym bardzo wdzięczny. A oto pliki konfiguracyjne: plik strefy Kod /etc/bind/petka.pl Kod $TTL 86400 $ORIGIN petka.pl. @ IN SOA ns1.petka.pl root.petka.pl. ( 20080913 1200 1200 2419200 86400 ) @ IN NS ns1.petka.pl. @ IN NS ns2.petka.pl @ IN MX mail.petka.pl. @ IN A 91.121.141.32 plik named.conf Kod // This is the primary configuration file for the BIND DNS server named. // // Please read /usr/share/doc/bind/README.Debian for information on the // structure of BIND configuration files in Debian for BIND versions 8.2.1 // and later, *BEFORE* you customize this configuration file. // include "/etc/bind/named.conf.options"; // reduce log verbosity on issues outside our control logging { category lame-servers { null; }; category cname { null; }; }; // prime the server with knowledge of the root servers zone "." { type hint; file "/etc/bind/db.root"; }; // be authoritative for the localhost forward and reverse zones, and for // broadcast zones as per RFC 1912 zone "localhost" { type master; file "/etc/bind/db.local"; }; zone "127.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/db.127"; }; zone "0.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/db.0"; }; zone "255.in-addr.arpa" { type master; file "/etc/bind/db.255"; }; zone "petka.pl"{ type master; file "/etc/bind/petka.pl"; allow-update { none; }; allow-transfer {213.186.33.80}; notify yes; }; // add local zone definitions here include "/etc/bind/named.conf.local"; Problem został rozwiązany tutaj: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12280 Ten post edytował pawel1812 15.09.2008, 19:49:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:46 |