![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem. Wlasnie ucze sie php i piszac moj priewszy skrypcik mam problem. Otoz nie wiem jak zrobic taka oto rzecz.
Mam stworzona baze danych o nazwie "nowa" ona posiada rozne pola jednak mnie interesuja 2. - 1 pole to id ktore jest ustawione na auto inkrementacje - 2 pole ktore mnie interesuje to ilosc(wpisana z formularza przez uzytkownika) i teraz potrzebuje zrobic takie cos jak sprawdzenie jaka jest ostatnia w danej chwili wartosc id, czyli defakto jaki jest ostatni rekord w danej tabeli dodany. Bedzie mi to potrzebne do zsumowania wartosci wszystkich rekordow do pola ilosc. Prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 3 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troche naokolo, ale prosze:
Kod $query=mysql_query("SELECT id FROM nowa ORDER BY id DESC"); $row=mysql_fetch_array($query); $ostatnie_id=$row['id']; Choc w tym przypadku przydaloby sie jeszcze sprawdzanie, czy $query nie zawiera pustego wyniku - w tabeli nie ma danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego chcesz użyć ostatniego id? Źle ...
teraz zlicz ilość rekordów ..
i dopiero to zastosuj do pętli ...
pobieranie ostatniego ID jest tutaj zbędne ... Ten post edytował decha-design 3.09.2008, 20:35:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to u siebie rozwiazalem tak:
SELECT MAX(`id`) FROM `nazwa_tabeli` |
|
|
![]()
|
|
Cytat cos tam ... no wlasnie ale co tu? Jak wlasnie to zrobic zeby zliczylo wartosci wszytkich pol ilosc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zeby zsumować wszystkie wartości z danego pola w BD użyj funkcji SUM czyli
$q = 'SELECT SUM(ilosc) AS razem FROM tabela'; $r = mysql_query($q); $wynik = mysql_fetch_row($r); echo $wynik[0]; powinno zadziałać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 3 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to u siebie rozwiazalem tak: SELECT MAX(`id`) FROM `nazwa_tabeli` No tak, ale zakladajac, ze pole 'id' ma wlasnosc 'auto_increment' i 'primary key', a w miedzyczasie jakies rekordy byly usuwane, to maksymalne id nie zawsze oznaczac bedzie ilosc rekordow, wiec rozwiazaniem jest tu mysql_num_rows... |
|
|
![]()
|
|
No tak, ale zakladajac, ze pole 'id' ma wlasnosc 'auto_increment' i 'primary key', a w miedzyczasie jakies rekordy byly usuwane, to maksymalne id nie zawsze oznaczac bedzie ilosc rekordow, wiec rozwiazaniem jest tu mysql_num_rows... tak, ale rozwiązanie @tomm'a też powinno działać ... Zeby zsumować wszystkie wartości z danego pola w BD użyj funkcji SUM czyli
$q = 'SELECT SUM(ilosc) AS razem FROM tabela'; $r = mysql_query($q); $wynik = mysql_fetch_row($r); echo $wynik[0]; powinno zadziałać Ten post edytował decha-design 4.09.2008, 20:22:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale zakladajac, ze pole 'id' ma wlasnosc 'auto_increment' i 'primary key', a w miedzyczasie jakies rekordy byly usuwane, to maksymalne id nie zawsze oznaczac bedzie ilosc rekordow, wiec rozwiazaniem jest tu mysql_num_rows... Cos tu zle zrozumielam, bo czytajac potrzebuje zrobic takie cos jak sprawdzenie jaka jest ostatnia w danej chwili wartosc id zrozumialem ze trzeba wyciagnac ostatni wpis, czyli (skoro mamy auto incrementa) maxymalna wartosc id |
|
|
![]()
|
|
Ok pomoglo mi dzieki wielkie. Jednak mam jeszcze inne 2 problemy i nie chce zakladac nowego tematu wiec dam tu:
1. Problem
mam ten kod i jesli nacisne na x to w pasku adresu przegladarki zmieni mi sie adres z index.php na index.php?zmien_x oraz pojawi sie submit oraz text. I moge wtedy zmienic wartosc rekordu. Tylko jak zrobic zeby po wcisnieciu soubmita zmienilo mi ta wartosc(tak robi teraz) oraz powrocilo do index.php (przez co sie schowaja te 2 inputy). Jak zmieniam na to powraca do index.php jednak nie zmienia wartosc rekordu. 2.Problem Mam kod
Chce osiagnac efekt taki zeby sprawdzilo mi w bazie czy istnieje juz taki wpis jaki jest obecnie w POST, chce sie zabezpieczyc przed dodaniem tego samego. Tylko ze to co napisalem wyzej chyba nie spelnia tego zalozenia. Prosze o pomoc w 2 problemach |
|
|
![]()
|
|
1. Problem
mam ten kod i jesli nacisne na x to w pasku adresu przegladarki zmieni mi sie adres z index.php na index.php?zmien_x oraz pojawi sie submit oraz text. I moge wtedy zmienic wartosc rekordu. Tylko jak zrobic zeby po wcisnieciu soubmita zmienilo mi ta wartosc(tak robi teraz) oraz powrocilo do index.php (przez co sie schowaja te 2 inputy). Jak zmieniam na to powraca do index.php jednak nie zmienia wartosc rekordu. musisz zrobić cos takiego ...
lub coś w tym stylu 2.Problem Mam kod
Chce osiagnac efekt taki zeby sprawdzilo mi w bazie czy istnieje juz taki wpis jaki jest obecnie w POST, chce sie zabezpieczyc przed dodaniem tego samego. Tylko ze to co napisalem wyzej chyba nie spelnia tego zalozenia. tutaj natomiast np. tak:
|
|
|
![]()
|
|
hm... dziwne bo oba cos nie dzialaja... co do pierwszego to mam tak:
I tu wlasnie po nacisnieciu na X juz sie nawet nie pojawiaja submit i text nigdy ;/ a co to 2 to mi wystakuje Warning: Wrong parameter count for mysql_result() w lini
a calosc
|
|
|
![]()
|
|
co do pierwszego ... mój błąd =) zapomniałem o !
a drugie no to ...
(dziala bo sprawdzalem, moze masz zle zapytanie) |
|
|
![]()
|
|
1 juz zalatwilem i dziala jednak 2 to dalej nie wiem.... zapytanie jest dobre bo wrzocilem do phpmyadmina i mi wykonalo
- znalazlo rekordy.. a jak dodam do kodu to wyskakuje Wrong parameter count for mysql_result() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
widzisz moj blad pomoglo dzieki. Kolejny problem... co jest nie tak w tym fragmencie
gdzie $nazwa_aukcji - jest to prefix do mojej tabeli w bazie.. wyskakuje mi taki blad Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in @edit czy wogole takie zapytanie jak wyzej oraz to sa poprawne? Ten post edytował marczak 9.09.2008, 21:11:33 |
|
|
![]()
|
|
tu jest wszystko dobrze, po prostu nie odczytuje takiej tabeli ... błąd masz z tym prefixem ... nie zgadza Ci się to co podajesz z tym co masz w bazie ...
|
|
|
![]()
|
|
hm... mam tak. w pliku index.php wysylam nazwe prefixu do ktorego ma tworzyc INSERTY poprzez
nastepnie w pliku tabela.php zaraz na samym poczatku wczytuje ta nazwe
Dalem sobie echo zeby sprawdzic co to wysyla. Na poczatku wysztlo jest ladnie tylko po nacisnieciu dodaj - jest to submit ktory przenosi mnie do strony dodaj.php gdzie jest formularz zwracajacy w poscie dane ktore maja zostac dodane do wybranej wczesniej tabeli. Jednak po nacisnieciu wyslij to co bylo w POST z nazwa tabeli do ktorej mam dodac dane znika i nie chce mi wybrac tabeli. I to jest wlasnie blad. W jaki inny sposob mozna wyslac/otrzymac wartosc z index.php w tabela.php bez dawania include - poniewaz w obu plikach sa elementy html - tabelki i nie chce zeby sie one pojawialy.. Prosze o pomoc Juz sam nie wiem jak to zrobic wiec podam dluzszy kod moze ty cos zdzialasz. plik index.php nastepnie przenosi mnie do tabela.php
i jescze plik dodaj.php
Sorty ale nie dalo sie tego w 1 poscie napisac. Moze teraz cos pomozesz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 14:12 |