![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam taki maly problemik
<?php $zmienna1 = 1; $zmienna +2; echo("$zmienna); chodzi mi o to zeby zrobic tak zeby zmiennej1 mozna bylo przypisywac +2 i zeby to automatyczne dodawalo co jakis czas. mysalem zeby to zrobic w formie petli ale cos nie wychodzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 40 Dołączył: 14.08.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Chcesz uzyskać efekt żeby zawartość zmiennej "$zmienna1" zwiększała się o "2" czyli wystarczy zrobić: Kod <?php $zmienna1 = 1; $zmienna1 = $zmienna1 + 2; echo($zmienna1); ?> a ten co jakiś czas to sprecyzuj bardziej bo np chcesz żeby aby każdy kto wejdzie na stronę zaczynał od "$zmienna1 = 1" czy jak? i do czego ta zmienna ma być wykorzystywana. Możesz to także zrobić iż co jakiś czas określoną ilość sekund pomiędzy akcjami user'a lub wykorzystując AJAX'a wykonywać update zawartości "$zmienna1". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiesz co generalnie ucze sie php od jakiegos czasu no i staram sie pytac ludzi w roznych rzeczach.
Zobaczylem ze w petli itp dla zmiennej z wykorzystaniem ++ mozna dodawac wartosci ale tylko do jednego razu. postanowilem ze cos dodam lecz mi to nie wychodizlo wiec poprsilem o to na forum. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...z wykorzystaniem ++ mozna dodawac wartosci ale tylko do jednego razu... Tzn. użycie ++ to tzw. inkrementacja(post- lub pre-) i zwiększa podaną liczbę o 1, np. $var++;. Jeżeli chcesz dodać jakąś inną liczbę, np. 5 to możesz napisać $var += 5; A co określonego odstępu czasu - albo tak jak Gryf napisał albo za pomocą crona. Gdybyś wyjaśnił dogłębniej to sądzę, że coś więcej można będzie doradzić. PS: Kto pyta nie błądzi;) Ten post edytował TrevorGryffits 29.08.2008, 20:29:43 |
|
|
![]()
|
|
hm poprostu tak dla siebie chcialbym wiedzeic jak to bedzie wygladac ta zmienna [ dodawanie okreslonej liczby do niej co jakis czas]. pytano mnie do jakich celow ? zadnych tak o. wiem ze jeszcz emnie nie znacie ale pewnie zdazycie poznac.
staram sie na wszystkich zdobywac doswiadczenie i sprawdzac jak to dziala i jak sie to wszystko zachowuje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 13:52 |