![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. co powinna zawierać umowa spółki jawnej ?
2. jak wyczytałem w VAT sie obowiazkowo wchodzi po przekkroczeniu jakiegos progu. zakladam dopiero dzialanosc - czy moge wybrac VAT teraz ? bo nie bedac vatowcem nie bede mogl wystawiac faktur vat - a klienci którzy są vatowcami raczej by takie woleli. 3. jak to jest z ZUS'em jesli ma się firmę i jest sie studentem ? Ten post edytował lled3 28.08.2008, 16:27:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 1 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak jesteś studentem to zainteresuj się incubatorami przedsiebiorczości na każej uczelni coś takiego powinno być. Wydaje mi się iż tańszej formy rozpoczęcia działalności nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1&2&3: pomyliłeś fora, tu taj nie uzyskasz sensownej odpowiedzi.
3: 30% ZUSu przez pierwsze 2 lata (a za studenta nie dopłacają, bo niby czemu). (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Vatowcem można być od początku wystarczy zgłosić w us taką chęć (koszt około 140zł o ile dobrze pamiętam)
Zus przez pierwsze 2 lata około 300zł płacisz, niezależnie czy jesteś studentem czy nie. Przy rejestracji Vat wybierz metodę rozliczania się jako kwartalną bo wtedy jest większa szansa, że w vat wrzucisz więcej swoich faktur. Dodatkowo polecam KPiR bo niby sporo roboty ale zawsze wszystko jak na dłoni widać. A jak się przyzwyczaisz systematycznie wypełniać to jakoś idzi i mało czasu zabiera. Pozdrawiam ramze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o relacje z US to mi znajomy przedsiębiorca polecił na początek formę opodatkowania w postaci karty podatkowej: http://msp.money.pl/wiadomosci/podatkip/ar...0,0,210366.html
Ale tak czytam teraz o tym i troche te ograniczenia mogę jednak być problemem. No i pewnie nie da się tego zastosować przy spółce. Jeśli ktoś zna + i - karty podatkowej przy działalności gosp. to niech coś wpisze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:47 |