![]() |
![]() |
-krispak- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
mam w bazie trzy tabele ktore sa ze soba powiazane Tabela NEWS id tekstnewsa Tabela KATEGORIANEWSA idnewsa idkategorii Tabela KATEGORIA id nazwa Mam w zwiazku z tym pytanie jak powinno wygladac zapytanie aby wyswietlalo mi nazwy kategorii a obok tego wyswietlalo wynik zliczajacy ile newsow nalezy do danej kategorii?? z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane z palca może gdzieś być błąd:
Ten post edytował grzemach 27.08.2008, 12:14:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niby wyswietla nawy kategorii ale nie wiem co robie zle w wyswietlaniu zliczania
Ten post edytował krispak 27.08.2008, 13:42:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie! Uzywajcie formatowania BBCode! przeciez to nieczytelne jest!
Z MySQL jestem cienias jednak to takich rzeczy czesto robie kilka zapytan i wykorzystuje moja funkcje do tabeli relacyjnych:
Odwolanie jest bardzo proste:
Zalozmy ze szukamy osoby w bazie w tabeli klienci gdzie mamy 3 kolumny: id (index), imie, nazwisko. Chcąc wyciagnac imie osoby o id 69 wklepujemy w php:
Uwaga
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak wyswietlac wyniki raczej wiem tyko chodzi czy mam jakis blad przy wywolywaniu i czy w ogole dobrze jest napisane zapytanie mysql do zliczania bo jak wstawiam inne zapytanie typu
to owszem zlicza mi newsy z kategorii KRAJ ale nie wyswietla sie obok nazwa kategorii a drugim problemem jest to ze w zapytaniu jest recznie wpisane KRAJ a chcialbym aby sie to odnosilo automatycznie do kazdej kategorii Ten post edytował krispak 27.08.2008, 13:50:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób to i powiedz czy Ci działa. aby sprawdzić SQL najlepiej włącz phpmyadmina i tam wprowadź zadane zapytanie SQL, jeśli wyświetli poprawnie wyniki to znaczy że masz błąd w obróbce danych, jeśli nie masz poprawnych wyników, wrzuć na forum SQL z tworzeniem baz danych (nie chce mi się tego robić) i coś do uzupełnienia ich i Ci pomogę. Możesz to zrobić na prv lub na gg 1607158
Kolego v1t4n, w ten sposób się nie pisze, nie robi się zapytania w zapytaniu, wiesz jaki to może ruch wygenerować? załóżmy że będzie 100 kategorii w moim przypadku robimy jeden SQL i mamy wszystkie odpowiedzi, w Twoim trzeba wykonać 101 zapytań do bazy danych! |
|
|
![]()
|
|
wrzucilem zapytanie do phpmyadmin - dziala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
wrzucilem na strone - dzial (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) tak wiec blad byl w moim kodzie gdzies w wyswietlaniu dziekuje za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:48 |