![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 1 Dołączył: 16.01.2008 Skąd: Świnoujście Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy moglby ktos przeanalizowac moje zapytanie do bazy danych w ktorym chcialem polaczyc wyniki z dwoch tabel ale najwyrazniej mam jakis blad bo nie mam zadnego wyniku...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 27 Dołączył: 24.08.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
2 rzeczy wpadły mi w oko. - w momencie gdy masz łączenie LEFT JOIN wydaje mi się, że najpierw powinna być podana nazwa tabeli, a dopiero po niej alias, - druga sprawa.. jeżeli łączysz tabele za pomocą LEFT JOIN to powinieneś użyć dodatkowo klauzuli USING(arg), gdzie argument jest kolumną o takiej samej nazwie w obu tabelach, lub ewentualnie warunku ON np.. ON d.lid == t.id. Bo za pomocą WHERE ty tylko wydobywasz ważne dla Ciebie rekordy, ale nie łączysz tabel ! - ważne jest też czy tabela t ma rekordy pasujące (właśnie za pomocą łaczenia USING / ON) do tabeli p, bo ona jest właśnie dołączana do tej tabeli, a nie odwrotnie. Pzdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 1 Dołączył: 16.01.2008 Skąd: Świnoujście Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moglbys mi jakos podpowiedziec jak polaczys prawidlowo te dwie tabele?
Tabela nuke_downloads_downloads ma strukture: LID | TITLE | NAME | VERSION Tabela torrent_torrents: ID | NAME | SEARCH_TEXT
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 27 Dołączył: 24.08.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy co w obu tabelach będzie się powtarzało.. innymi słowy co będzie "wspólnym kluczem" dla obu tabel. Jeżeli name z tabeli t będzie mogło mieć takie same wartości co title z tabeli d, to warunek ON, który podałeś powinien w pełni załatwić sprawę.
|
|
|
![]()
|
|
A czy wspolnym kluczem moze byc szukane slowo (wyrazenie)? Bo chodzilo mi o zrobienie wyszukiwarki ktora przeszukiwa by dwie tabele...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 22:47 |