![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam następujący problem. Wczytuję dane z urządzenia Garmin przy pomocy odpowiedniego pluginu. W tym momencie dane wczytuję do textarea. Są one w formacie xml i zazwyczaj tych danych jest bardzo dużo więc trochę zajmują (zazwyczaj więcej niż 1 mega), a ja potrzebuję je teraz wysłać na serwer. I teraz pytanie czy istnieje jakaś funkcja lub jakiś sposób na skompresowanie tego przy pomocy js lub czegoś podobnego? Wysyłanie nieskompresowanego zajmuje zbyt dużo czasu, a jak użytkownik ma wolne łącze to to będzie trochę trwało:/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JS raczej tego nie zrobisz.
Mógłbyś teoretycznie stworzyć na dysku tymczasowy spakowany plik, wysłać go na serwer i rozpakować, ale takie coś z poziomu strony WWW nie bardzo.. JS w rozszerzeniach FF lub widgetach Opery (od 9.51? napewno w 9.52 już jest) może i tak. Możliwe, że flash oferuje coś w tym rodzaju, a aplet Java to już napewno. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JS raczej tego nie zrobisz. Mógłbyś teoretycznie stworzyć na dysku tymczasowy spakowany plik, wysłać go na serwer i rozpakować, ale takie coś z poziomu strony WWW nie bardzo.. JS w rozszerzeniach FF lub widgetach Opery (od 9.51? napewno w 9.52 już jest) może i tak. Możliwe, że flash oferuje coś w tym rodzaju, a aplet Java to już napewno. widgety opery nie mają kompletnie związku z tym co mówisz... widgety nie są odpowiednikami rozszerzeń Fx-a. Ale: można przesyłać pliki skompresowane gzipem (jakieś ustawienia apache'a, czy coś w php. nie pamiętam dokładnie). W JS teoretycznie da się coś takiego napisać, ale nie wiem, czy jest jakiś gotowiec. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widgety opery nie mają kompletnie związku z tym co mówisz... widgety nie są odpowiednikami rozszerzeń Fx-a. Ale: można przesyłać pliki skompresowane gzipem (jakieś ustawienia apache'a, czy coś w php. nie pamiętam dokładnie). W JS teoretycznie da się coś takiego napisać, ale nie wiem, czy jest jakiś gotowiec. Wiem, że widgety to nie jest odpowiednik rozszerzenie FF, ale sądzę, że coś dałoby się wyczarować. Ewentualnie user-scripta, o ile miałby dostep do API związanego z obsługa plików. No, ale to jest akurat kiepskie rozwiązanie, jak sam autor tematu napisał. Poza tym.. tutaj serwer akurat nie ma nic do gadania, chyba mylisz wysyłanie plików od usera do serwera, z wysyłaniem plików od serwera do usera - gdzie pierwsze to problem, a drugie to banał. Nie wiem.. może weź sobie kod źródłowy jakiegoś rar'a czy zip'a i przepisz na JavaScript - może się da ![]() No, a tak na serio - to aplet Javy, raczej nic innego tutaj nie wymyślisz. Trzeba by niestety napisać własny, bo nie sądzę, aby wiele osób potrzebowało czegoś takiego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że widgety to nie jest odpowiednik rozszerzenie FF, ale sądzę, że coś dałoby się wyczarować. Ewentualnie user-scripta, o ile miałby dostep do API związanego z obsługa plików. No, ale to jest akurat kiepskie rozwiązanie, jak sam autor tematu napisał. No nie wydaje mi się. Widget jest jakby osobną stroną i nie ma interakcji z innymi. Cytat Poza tym.. tutaj serwer akurat nie ma nic do gadania, chyba mylisz wysyłanie plików od usera do serwera, z wysyłaniem plików od serwera do usera - gdzie pierwsze to problem, a drugie to banał. Racja, moja pomyłka. Cytat Nie wiem.. może weź sobie kod źródłowy jakiegoś rar'a czy zip'a i przepisz na JavaScript - może się da ![]() Myślę, że da się, bo w końcu JS ma dostęp do zawartości inputów i (teoretycznie) mógłby skompresować dane przed wysłaniem. Natomiast zastanawiam się jak to w praktyce. A jakieś klasy do kompresji (deflate, czy coś takiego) myślę, że by się znalazło. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
może rozjaśni się trochę:
http://www.codeguru.pl/article-641.aspx -------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:05 |