![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wlasnie zakupilem sobie dedykowany serwer i teraz pytanie jaki OS wybrac... mam 3 opcje
1. FreeBSD 2. CentOS 3. RedHat Nie jestem bogiem linuxowym i nie zabardzo wiem ktory bedzie dla mnie latwiejszy. Co mnie interesuje to to zeby bylo cos w stylu debianowego apt-get do latwej instalacji dodatkow i no najwazniejsze jak najlepsza wydajsnosc. Parametry serwer o ile ma to znaczenie to : Intel Xeon 3210 2.1 GHz Quad Core Processor 4 GB RAM 250 GB IDE/SATA HDD |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie są dobre (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
W CentOS-ie jest o ile mnie pamięć nie myli yum, czyli tak jak na debianie jest apt-get costam to tu jest yum install costam. Jak na RedHacie i pod FreeBSD, to nie wiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CentOS to praktycznie to samo co RedHat, tyle, że darmowy i bez znaków handlowych RedHata. Co do FreeBSD to ma tzw. system portów i bodajże tgz'y, także troszkę gorzej z tym zarządzeniem pakietami.
Pozdrawiam Ten post edytował Jabol 18.08.2008, 20:42:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z przedstawionej trójki zdecydowanie CentOS, jest zdecydowanie najprostszy i ma najdłuższe wsparcie techniczne . Jest to system klasy enterprise więc niektóre pakiety mogą pojawić się później np. w CentOS 5 jest PHP w wersji 5.1.x. A i jeszcze jedna i chyba ważna rzecz, czyli dokumentacja różne how-to itp w zasadzie większość opisów dotyczących Fedory, RedHata będzie również zgodna z CentOSem.
Ten post edytował atomek4 18.08.2008, 21:13:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z wyżej wymienionych miałem jedynie styczność z FreeBSD ale myślę, że nadał by się tu idealnie.
System portów jest bardzo przyjazny przykład kompilacji apache`a: #cd /usr/ports/www/apache2 #make install clean Liczba źródeł i opisów konfiguracji w sieci jest bardzo duża, więc polecam się zapoznać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:34 |