![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem początkujący w php5, Przeszukałem neta i znalazłem parę przydatnych rzeczy skleiłem je w całość w wyszła cała klasa. Jednak nie wiem czy jest ona dobrze napisana, mógł by mi to ktoś sprawdzić ? Poniżej załanczam klasę. Z góry dziękuje za pomoc.
Powód edycji: zmieniłem bbcode (cysiaczek)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci o zgodność z ideą programowania obiektowego?
Umieść kod w znacznikach [php] a nie code. W tej chwili nie jest czytelny. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na szybko to przejzalem
1) Do obsługi błędów użyj wyjątków (Exception" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) 2) Generalnie jest taka jedna zasada - jeden obiekt, ma się skupić na jednym konkretnym zadaniu - u Ciebie jeden obiekt wykonuje przynajmiej dwa - obsługę zapytań, obsługę cachea SQLa 3) Cytat define("CACHE_DIR", "./sql_cache/"); Skoro stała CACHE_DIR wskazuje na katalog, który jest miejscem cache'a wyłącznie SQLa (to sugeruje nazwa) to zamiast zaśmiecać globalną pamięć skorzystać z stałej klasy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
l0ud :
Tak Crozin : 1. Nie wiem o c w tym chodzi, nie doszedłem z moja nauka jeszcze do tego ; ) 2. Tzn. że może źle działać kiedy obiekt będzie obsługiwać 2 zadania, może zrobić 2 obiekty do jednej klasy ? 3. Nie wiem ocb ; ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad. 1) http://pl2.php.net/manual/pl/language.exceptions.php
Ad. 2) Chodziło mi o to, że jedna klasa (nie jeden obiekt, jak wcześniej napisałem) powinna skupiać się na konkretnym zadaniu. A więc możesz stworzyć jedną klasę do obsługi bazy danych i drugą do obsługi cache'a. Ad. 3) http://pl2.php.net/manual/pl/language.oop5.constants.php |
|
|
![]()
|
|
Spoko tak będę robić. Dzięki za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy wyświetlasz błąd, do klasy nie pakuj HTML-a. To robisz w szablonach strony.
Pzdr. Ten post edytował matix 15.08.2008, 17:12:38 -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
Wiem o tym ;P na razie napisałem tylko klasę w prawdzie powiedziawszy powinienem zacząć od templatów, ale ja zawsze sobie lubię utrudniać pracę.
|
|
|
![]()
|
|
Zamiast:
Zamiast:
Oczywiście potrzebujesz jeszcze klasę MyMysqlException, może ona wyglądać na przykład tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:56 |