![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy ktoś zna może jakiś szablon do edycji zawartości pliku ? Chodzi mi o to, żeby plik na serwerze był wczytywany, jego zawartość edytowana przeze mnie i zapisywana, ewentualnie prosiłbym o jakieś pomocne sugestie. Pozdrawiam Ten post edytował gg1985 13.08.2008, 13:58:59 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Coś więcej trzeba? najpierw pierwszą funkcją otwierasz plik, potem wysyłasz w textarea, i wysyłasz do serwera oraz zapisujesz za pomocą drugiej funkcji może się też przydać Ci chmod" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i warto jeszcze rozpatrzeć blokowanie pliku. Znaczy się aby w danym czasie mógł być edytowany tylko przez jedną osobę. Swoją drogą to właśnie się zastanawiam jak to najbardziej efektywnie wykonać.
-------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm może by zaznaczać że plik właśnie edytowany?
To taki przykłąd, poprostu plik który nie ma praw do odczytu,zapisu,wykonywania przez nikogo to dla skryptu plik edytowany:) -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim, zaraz biorę się do roboty.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak to jest fajny pomysł... ...tylko może zamiast całkowitego blokowania zastanowiłbym się nad pozostawieniem dostęp do odczytu. W końcu w trakcie edycji przez admina może jakiś użytkownik będzie miał ochotę przejrzeć "ostatnią wersję".
-------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.chmod.php
Ktoś już to wcześniej podawał. Jest tam all opisane. Lub prościej. Bez chmod'ów http://pl.php.net/manual/pl/function.flock.php Ten post edytował golaod 13.08.2008, 14:43:02 |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie
Zacząłem coś tam pisać i utkwiłem na momencie, gdy w textarea już zedytowałem plik i teraz chciałbym go nadpisać po kliknięciu w "Zapisz". Do tej pory napisałem tyle:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat gdy w textarea już zedytowałem plik i teraz chciałbym go nadpisać po kliknięciu w "Zapisz". Przecież file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nadpisuje zawartość istniejącego pliku... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 7 Dołączył: 10.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy klikniesz zapisz skrypt nie przesyła już zmiennej $_POST['nazwa_pliku'], która próbujesz przypisać do zmiennej $result.
Jedyne co przesyłasz to $_POST['file']. Dlatego w zmiennej $result nie masz nazwy pliku i pierwszy argument funkcji file_put_contents jest błedny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:55 |