![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jakie są metody aby na stronie zabezpieczonej hasłem wyświetlane było zdjęcie z pewnego katalogu na serwerze (tzn. to wiem) i jednocześnie aby katalogu i jego zawartości nie można było otworzyć z paska adresowego (tego nie wiem), czyli np. www.serwer.pl/kat1/zdjecie.jpg - nie można otworzyć Innymi słowy aby zawartość pewnego katalogu była dostępna tylko po zalogowaniu na stronie. Serwer jest na windowsie. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. wyswietlaj pliki przez skrypt php a nie bezposrednio
2. wrzuc katalog z fotami nad public_html albo wrzuc do niego .htaccess z blokowaniem dostepu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy:
- sprawdzasz czy user jest zalogowany - pobierasz obrazek z dysku za pomoca np: get_file_content() - ustawiasz header z odpowiednim content type - wysyłasz zawartość pliku do przeglądarki |
|
|
![]()
|
|
To znaczy: - sprawdzasz czy user jest zalogowany - pobierasz obrazek z dysku za pomoca np: get_file_content() - ustawiasz header z odpowiednim content type - wysyłasz zawartość pliku do przeglądarki Problem w tym, że obrazek będzie odświeżany na stronie co sekundę przez JS. Można tak ustawić htaccess w katalogu, że pliki w nim dostępne będą dla skryptów wykonywanych na serwerze, dla reszty niedostępne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@windman: co za roznica co ile czasu? to tylko przesylanie obrazka, kazdy robisz po prostu tak samo. ale zamiast tego, co wrzucil ucho ja polecalbym sprawdzanie po propstu naglowka HTTP Referrer.
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam niezawodny sposób
![]() W pliku w którym wyświetlamy obrazek dodajemy przed wyświetleniem:
Plik który generuje obrazek odpowiednio modyfikujemy:
@edit Cytat(windman) Problem w tym, że obrazek będzie odświeżany na stronie co sekundę przez JS. Można tak ustawić htaccess w katalogu, że pliki w nim dostępne będą dla skryptów wykonywanych na serwerze, dla reszty niedostępne? To znaczy dla czego co sekundę będzie odświeżany przez JS?! Pozdrawiam, WebNuLL(Babcia@Stefa) Ten post edytował Babcia@Stefa 14.08.2008, 14:10:46 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 05:36 |