![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam tabelę MySQL, w jednej z kolumn są dane w rodzaju: Kowalska Nowak Iksińska Kowalska Igrekowska Iksińska Nowak Leszczyńska Igrekowska Kowalska Opalińska Kowalska Jak widać - nazwiska w wierszach tej kolumny się powtarzają, w każdym wierszu tej kolumny jest tylko jedno nazwisko. Jak zrobić ranking, statystyki, topten jakie nazwiska się najczęściej powtarzają? Chodzi mi o coś w rodzaju: Miejsce | Nazwisko | Ilość wystąpień 1 Kowalska 4 wystąpienia 2 Nowak 2 wystąpienia 3 Iksińska 2 wystąpienia 4 Igrekowska 1 wystąpienie 5 Opalińska 1 wystąpienie 6 Leszczyńska 1 wystąpienie Bardzo proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ardzo proszę o pomoc Kombinowałem z COUNT, GROUP i nie wychodzi... To pokaz jak kombinowales a my ci pokazemy co robiles źle
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, już się poprawiam: Kolumna z nazwiskami nazywa się nazwisko, a tabela w bazie MySQL - tabela.
Kod $zapytanie = mysql_query("SELECT nazwisko FROM tabela GROUP BY nazwisko"); $topten = mysql_num_rows($zapytanie); . . . . <? PHP echo $topten; ?> Przepraszam za swoją niewiedzę, dopiero zaczynam... i utknąłem na takim problemie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no dobra, a gdzie tu COUNT, z ktorym niby cos kombinowales? Nie ladnie tak klamac
![]()
i juz ![]() Teraz przy pomocy petli i mysql_fetch_array() (patrz manual) musisz odebrac dane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz mieć to jeszcze posortowane wg popularności to dodaj jeszcze ORDER BY COUNT(nazwisko) DESC na końcu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witajcie, to znowu ja...
![]() Kod <?php /* topten najwiekszych upierdliwcow */ $zapytanie = mysql_query("SELECT nazwisko, COUNT(nazwisko) '10' FROM tabela GROUP BY nazwisko"); while($wynik=mysql_fetch_array($zapytanie)) echo $wynik["ID_User"]; ?> Powyższy kawałek kodu działa - wyświetla wszystkie unikalne nazwiska znalezione w kolumnie "nazwisko" - czyli wycina powtarzające się. Niestety nie dałem rady z posortowaniem tego według ilości wystąpień malejąco oraz jak zrobić żeby obok nazwiska była wyświetlana liczba jego wystąpień w kolumnie "nazwisko"? Nie działa niestety też zawężenie wyników do 10 najpopularniejszych, wyświetlają się wszystkie... Any ideas...? ![]() |
|
|
![]()
|
|
cos ty na tworzyl? Widziales co ci dalem? To czemu tego nie uzyles? A do zawezania sluzy limit.
I uzywaj wlasciwego bbcode
Na przyszlosc jak sie nie znasz to nie wymyslaj tylko zajrzyj do manuala ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:01 |