![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Z serii ciekawych pytań Kocura tym razem chciałbym zapytać się Was: Jak najlepiej i najszybciej nauczyć się Symfony? Zakładamy znajomość PHP'a a także programowania obiektowego. Jakie macie z tym doświadczenia - jaki sposób byście polecili ? Może rzucicie jakimiś linkami ![]() pozdr. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żartujesz co? Dokumentacji nie umiesz przejrzeć? Zapomnij o frameworku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oj mike
![]() Dokumentację umiem przeczytać ![]() ![]() pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dokumentację umiem przeczytać ![]() ![]() Ja mam jeden sprawdzony: nie ograniczaj się do czytania dokumentacji tylko wcielaj kody w życie i dostosowuj do swoich potrzeb. Sama wiedza teoretyczna (czyli po przeczytaniu) na niewiele się zda - trzeba jeszcze praktyki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No w przypadku dokumentacji symfony miałem na myśli askeet'a, cookbooki, etc
Jest tego sporo. Zresztą sama dokumentacja "właściwa" jest napisana w postaci książki i czyta się to dużo przyjemnej niż typowe dokumentacje. |
|
|
![]()
|
|
W właśnie się przyjrzałem, że ta dokumentacja jest pisana tak jak książki z serii Apress, które bardzo lubię
![]() Teraz tylko wybrać jakiś prosty temat na szybko do rozgryzienia z pomocą Symfony by się nauczyć co nieco ![]() pozdr. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kocurro, podrzucę pomysł
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kocurro, podrzucę pomysł ![]() ![]() ![]() Nowy blog ircowy już od dawna jest gotowy. Autorem jest dr_bonzo. @Kocurro: lepiej nie liż - symfony jest zbytnio cool by to ryzykować ![]() -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
@empathon: Spokojnie - za dużo już w życiu pisałem bym tak łatwo porzucił swój styl tworzenia dla jakiegoś Frameworka ... a nauczyć się tych Frameworków chcę bo planuję zmienić pracę i warto by było wiedzieć co z czym się je
![]() Symfony wygląda dość ciekawie ale ja jednak zacząłem przygodę z programowanie od Pascala, potem C/C++, potem assembler, kilka serwerków prostych na koncie mam więc dla mnie przede wszystkim liczy się szybkość działania i wydajność a nie łatwość programowania - ot stara gwardia ![]() pozdr. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@empathon: Spokojnie - za dużo już w życiu pisałem bym tak łatwo porzucił swój styl tworzenia dla jakiegoś Frameworka ... a nauczyć się tych Frameworków chcę bo planuję zmienić pracę i warto by było wiedzieć co z czym się je ![]() Nie zrozumiałeś "dowcipu" ![]() Jeśli zamierzasz zabierać się poważnie za Symfony radzę Ci zacząć od wersji 1.0.x. 1.1 w moim odczuciu nie nadaje się jeszcze bez kompatybilności wstecznej na produkcję. -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
No to faktycznie nie zrozumiałem i nadal go nie rozumie
![]() pozdr. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja rada: przeczytaj pierwsze 3-4 rozdziały z książki - są tam podstawy, które trzeba znać - reszta to rzeczy, które wyjdą w praniu.
Potem przerób projekt askeet - jest to przykład aplikacji napisanej od a-z w symfony (niestety są błędy i niezgodności z obecną wersją symfony, ale po przeczytaniu tych rozdziałów o których mówiłem łatwo je wyłapiesz). Askeet jest o tyle fajny, że pokazuje jak robić coś według "symfony way" - w książce tego nie znajdziesz. Oczywiście przerabiając kolejne rozdziały askeet musisz doczytać książkę - ale zawsze wskazują gdzie znajdziesz dalsze informację. Po czymś takim możesz zacząć swój projekt. Uwierz mi, że nie warto zaczynać nauki samego podręcznika i swojego projektu bo będziesz wiele razy wynajdował koło na nowo. W askeet masz wszystko na tacy. |
|
|
![]()
|
|
@athabus: dzięki, taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje
![]() Głupie pytanie - gdzie znajdę ten projekt askeet ? ![]() pozdr. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:31 |